Nađa Higl Foto: Privatna arhiva
Sport

PANČEVO: Škola Nađe Higl bez termina na bazenu - neizvesno hoće li biti balonke

Pančevo, Uto, 13/11/2018 - 07:37
Vladimir Đoković


Za Školu plivanja Nađe Higl, Plivačkog kluba “Tamiš”, iako je dobila gradsku podršku preko konkursa, i upisala 70-tak dece – nema mesta na gradskom bazenu kojim gazduje gradsko preduzeće “Mladost”. Nađa Higl objašnjava je prvi spominjani termin početka rada bio početak septembra, pa polovina septembra, pa početak oktobra….

- Na sastanku svih onih koji su korisnici usluga gradskog bazena traženo je da neko ustupi jednu stazu u jednom terminu meni i novoj vaterpolo školi, dok se balonka ne podigne i ne rastereti unutrašnji bazen. Tada sam ljudski postupila i nikome nisam želela da remetim niti uzurpiram staze i rekla da ću sačekati 1. novembar kada će 100% (rekoše predsednik Sportskog saveza Bitević i gradonačelnik Pavlov) biti podignuta balonka i da ću dobiti tražene termine u zatvorenom bazenu. Do poslednje nedelje oktobra niko me nije zvao, a s obzirom da sa terase mogu da vidim da se balonka ne postavlja počela sam da zovem nadležne. Nisam nikoga uspela da dobijem (nisu se javljali), osim što je Bitević nalozio sekretaru sportskog saveza da me pozove i pita u čemu je problem. Problem je u tome što mi je data reč od strane Bitevića i od strane Pavlova da 1. novembra sa decom ulazim u zatvoreni bazen. Problem je u tome sto se niko nije udostojio da javi da postoji problem i da neću ući tog dana. Problem je sto mi se ni sada niko od njih ne javlja niti zeli da se sastane sa mnom. Problem je sto dobijam dopis u kome piše da zbog problema sa balonkom nisu u mogućnosti da mi omoguće termine na spoljašnjem bazenu iako sam u dopisu poslatom njima izričito tražila termine na zatvorenom bazenu. Problem je što u tom istom dopisu koji su mi poslali ne piše ni koji je problem sa balonkom, ni kada će ni da li će uopšte ta balonka biti podignuta. U prenesenom značenju, ako se ne podigne balon iznad spoljašnjeg bazena,niko ne može ni da pomisli da krene sa školom plivanja osim ovih koji već imaju školu, objasnila je problem Nađa Higl.

Iako Pančevo od pre nekoliko godina ima “balonku”, kojom se zimi pokrije bazen na otvorenom inače olimpijskih dimenzija, to se prošle zimske sezone nije dogodilo. Kako saznajemo balonka otvara pitanje novih troškova u poslovanju JKP “Mladost”. A spominje se 1,8 miliona dinara mesečno troška “balonke”. Gradonačelnik Saša Pavlov ističe da je “Mladost” tražila da u rebalansu gradskog budžeta bude prepoznata sa dodatnih 16 miliona dinara čemu nije bilo moguće udovoljiti. Pa je ostala neizvesnost oko podizanja “balonke”.

- Sada sam insistirao da obračunaju cenu termina i za zatvoreni i za otvoreni bazen pod balonkom. I da se od prihoda pokriju bar tekući rashodi. Ali tu računicu još uvek nisam dobio. Kod nas se i klubovi ponašaju  povremeno bahato. Prvo dobiju subvencije od grada, pa naplaćuju članarinu, a na kraju traže i besplatne termine. Zato ih verovatno i ima toliko. Pa onda bude bitka za besplatne termine. Nešto više ću moći da kažem tek kad budem dobio traženi obračun i predlog cena termina na bazenu, izjavio je gradonačelnik Saša Pavlov.

Čitavu situaciju u kojoj kako kaže ne može da dođe ni do Pavlova ni do Bitevića kako bi čula šta je problem Nađa Higl vidi kao neku vrstu sabotiranja i smatra da je to nehumano pre svega prema deci.

- Ako je tako, neka neko organizuje sastanak i neka kaže da na bazenu nema mesta za moju školu plivanja i onda neka objasni roditeljima dece našeg grada zašto oni nisu imali priliku da ih uči neko sa mojim znanjem i iskustvom... Onda neka ti čelnici obaveste roditelje zbog koga i čega njihova deca neće plivati sa mnom. Neka oni objasne zasto ću, ukoliko ovaj put ne ispune i ne obezbede uslove koje su obezbedili svima,staviti tačku na bilo kakvu saradnju sa ovim gradom. Da njihovom krivicom deca neće imati priliku da uče od mene u našem gradu. Deca Pančeva zaslužuju ovakav projekat. Nije mi ni pružena prilika, pa da korisnici odluče da li vredi ili ne vredi. Ja sam naučila i da pobeđujem i da gubim, ali u tim trkama su svi učestvovali, nije bilo onih koji su sputavani, stav je Nađe Higl.

Pored Škole plivanja Nađe Higl od ove jeseni na gradskom bazen je još jedan novi subjekt – vaterpolo škola odnosno klub koji predstavlja proslavljeni vaterpolista Nikola Rađen. Od Nađe Higl koja je godine provela na bazen na koji sada kao trener ne uspeva da se vrati pokušali smo da saznamo ko to raspodeljuje termine na gradskom bazenu.

- Što se tiče termina na bazenu, to ne ide preko konkursa, nego se raspodeljuje, na koji način nejasno je. Ko je nadležan,verujte mi da ni jedan korisnik bazena to ne zna jer svako skida odgovornost sa sebe. Jedni kažu da je sportski savez,drugi da je JKP “Mladost”, a treći da je grad,  pokušala je da objasni Nađa Higl.
MarketingNajnovije vesti