Ilija Serafimović Foto: Privatna arhiva
Sport

ŠAH: Pančevac u reprezentaciji Srbije za Evropsko prvenstvo

Izvor: 
013info Čet, 07/04/2022 - 16:01Mladi pančevački šahista Ilija Serafimović nedavno je dobio poziv selektora da bude član reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu u rešavanju šahovskih problema koje se održava polovinom maja u Letoniji. Ovo je četvrti put uzastopno da mu se ukazala čast da predstavlja našu zemlju na ekipnim prevenstvima kako sveta, tako i Evrope.

Na Evropskom prvenstvu u rešavanju šahovskih problema u Rigi predviđeno je okupljanje 59 najboljih rešavača iz 16 zemalja, a osim našeg Ilije boje Srbije braniće Bojan Vučković, Marjan Kovačević, Nikola Ložajić, Srećko Radović i Živan Šušulić.

Ilija je sa nepunih 15 godina debitovao u seniorskoj konkurenciji na Evropskom prvenstvu u Atini, u maju 2019. godine.  

Ove godine poziv u reprezentaciju dobio je nakon odličnih rezultata koje postigao od početka godine. Učestvovao je na dva kola Lige rešavača Srbije 2022. godine i jednom bio prvi, a jednom drugi. Prvo kolo odigralo se u Beogradu, krajem januara u okviru 18. međunarodnog simultanog rešavačkog turnira koji je istovremeno održan u 20 zemalja. Drugo kolo LRS 2022. održano je 12. marta. Posle dva kola Ilija se nalazi u vođstvu na tabeli LRS 2022.

U 2022. godinu Ilija je ušao kao šampion Evrope za mlade do 18 godina u rešavanju šahovskih problema i naš najmlađi FIDE majstor rešavač sa rejtingom od 2.431 poenom. Rezultatima na poslednja dva takmičenja osvojio je novih 10 poena i tako dostigao 2.441 rejting poen, samo 9 manje od granice za osvajanje titule Internacionalnog majstora rešavača šahovskih problema, što možete videti na svetskoj rejting listi od 01.04

Svi uspesi ovog šahovskog bisera Pančeva kvalifikovali su ga i za predavača i sudiju iako još nije ni punoletan. Ilija će krajem juna, u okviru 2. Međunarodnog šahovskog kampa koji se uz podršku Šahovskog saveza Srbije održava na Fruškoj Gori, biti predavač na temu šahovske kompozicije i suditi turnir u rešavanju šahovskih problema.

 
MarketingNajnovije vesti