Paraolimpizam

Streličari sa invaliditetom ostvarili B norme za Paraolimpijske igre

Pančevo, Sre, 02/09/2015 - 22:35
Tanja Marin

Članovi pančevačke ‚‚Duge strele" Nikola Kato i Dejan Forgo korak bliže Riu

Dejan Forgo i Nikola Kato, reprezentativci Srbije u parastrelišarstvu ostvarili su norme za Paraolimpijske igre na Svetskom prvenstvu, koje je od 23. do 30. avgusta održano u nemačkom gradu Donauešingenu. Pančevac Dejan Forgo potvrdio je prethodno ispucanu olimpijsku normu u otvorenoj kategoriji olimpijskim lukom, dok je Nikola Kato iz Paraćina, član pančevačkog Streličarskog kluba ‚‚Duga Strela", došao do norme u otvorenoj kategoriji kompaund lukom. Da bi sledeće godine otputovali u Rio de Ženeiro na Paraolimpijske igre naši parastreličari će morati da ostvare dobar plasman na Evropskom prvenstvu u Francuskoj ili na Svetskom kupu u Češkoj 2016. godine. 

Iako su sjajnim rezultatima na Svetskom prvenstvu (Forgo 33. u ukupnom plasmanu, Kato 57.), koje je zbog kvalifikacija za Paraolimpijske igre okupilo najbolje svetske parastreličare, omogućili našoj zemlji da dobije nove kandidate za Paraolimpijske igre, postojala je mogućnost da na ovom takmičenju ni ne učestvuju. U poslednjem trenutku, tačnije veče pred planirani odlazak u Nemačku, dobili su deo potrebnih sredstava za sedmodnevni boravak, put i takmičenje na Svetskom prvenstvu, od Ministarstva omladine i sporta. Preostali deo sredstava obezbeđen je projektnim finansiranjem iz budžeta Grada Pančeva i Paraolimpijskog komiteta Srbije. Ipak, nije bilo dovoljno novca da reprezentacija Srbije u parastreličarstvu na planetarni šampionat ode kompletna, pa je Aleksandar Žepinić, takmičar koji se kvalifikovao za ovo takmičenje, morao da ostane kod kuće. Mesta nije bilo ni za doktora, ni fizioterapeuta, ali ni za pratioce, koje svaki sportista sa invaliditetom treba da ima uz sebe. Savezni selektor i ujedno trener SK ‚‚Duga strela", Pančevac Radovan Nikolić, morao je pred put u Nemačku da napravi tešku odluku i da jednom takmičaru saopšti da će ostati u Srbiji, pa je zbog boljih rezultata Dejana Forga i Nikole Kata, odlučeno da Žepinić ne putuje u Donauešingen. 

Ukazano poverenje selektora Forgo i Kato su opravdali ispucanim B normama. U kvalifikacijama otvorene kategorije kompaund lukom Nikola Kato je pogodio 630 krugova, koliko iznosi olimpijska norma i zauzeo 64. mesto. U prvom kolu raspucavanja izgubio je od Kanađanina Roberta Hadsona i tako zauzeo 57. mesto. među 77 takmičara. Dejan Forgo je bio nešto uspešniji. Ličnim rekordom od 593 pogođena kruga u osnovnom delu otvorene kategorije olimpijskim lukom (norma 560 u ovoj disciplini), zauzeo je 37. mesto. Ovaj rezultat mu je omogućio da bude slobodan u prvoj rundi raspucavanja za plasman, dok je u drugom kolu poražen od iskusnog turskog takmičara Ozgura Ozena rezultatom 6:2 u setovima, čime je zauzeo 33. mesto, od 69 parastreličara.

strelcari2.jpg

Da bi našli se među 32 učesnika na Paraolimpijskim igrama u svakoj konkurenciji reprezentativci Srbije će osim normi, morati i da ostvare plasman među prvih 8 takmičara na Evropskom prvenstvu u Francuskoj i među prva četiri na poslednjem kvalifikacionom takmičenju pred Rio, Svetskom kupu u Češkoj sledeće godine. Po tri parastreličara u otvorenim kategorijama olimpijskim i kompaund lukom, dobiće vizu za Rio od Bipartitivne komisije, koja donosi odluku na osnovu ukupnog broja bodova koje su parastreličari sakupili na najvećim evropskim i svetskim takmičenjima u periodu od 2012. do 2016. godine. Uz kvalitetane treninge, kakve i sada imaju, i učešće na najvažnijim svetskim turnirima (4 međunarodna turnira u svakoj sezoni), nema sumnje da se našim reprezentativcima smeši odlazak na Paraolimpijske igre. 

radovannikolic.jpg

Treba napomenuti, da je naš tim osim veoma uspešnog takmičarskog dela na Svetskom prvenstvu, imao uspeha i za pregovaračkim stolom. Naime, Savez invalida streličara Srbije je sa Međunarodnim paraolimpijskim komitetom potpisao sporazum o tehničkoj saradnji prema kojem će naša zemlja biti centar razvoja i usavršavanja parastreličarskih stručnjaka i trenera za područje Zapadnog Balkana. 

 

T.M.  

 

parastrelicarstvo paraolimpizam Svetsko prvenstvo u parastrelicarstvu Dejan Forgo Nikola Kato SK Duga strela


Marketing

Najnovije vesti