• Ako auto fabrički nema katalizator ili DPF, može da prođe tehnički

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Automobili koji fabrički nisu imali katalizator ili DPF filter moći će da prođu tehnički pregled od jula ove godine, kada će biti pooštrena kontrola izduvnih gasova, kažu u Polovnim automobilima.

    Mnogi se ovih dana pitaju da li će moći da registruju svog dizelaša koji nikada nije imao DPF filter ili stariji auto koji se proizvodio bez katalizatora.

    Odgovor je jednostavan, navode Polovni automobili, ako je auto konstruisan i proizveden bez katalizatora i DPF filtera, to znači da ne mora ni da ih ima da bi mogao da prođe tehnički pregled.

    Dakle, ako auto originalno, fabrički, ni kao nov nije imao DPF i katalizator, nema potrebe da se oni ugrađuju zbog oštrijih tehničkih pregleda.

    Ipak, to što je auto fabrički proizveden bez katalizatora ili DPF-a, apsolutno ne znači ni da automatski prolazi ispitivanje izduvnih gasova na tehničkom pregledu.

    Kakvi će biti izduvni gasovi, zavisi od stanja u kakvom je motor, kakvo mu je sagorevanje, da li je izduvni sistem negde oštećen…

    Ako su motor i prateći elementi i sistemi ispravni i u relativno dobrom stanju, proći će ispitivanje izduvnih gasova bez obzira na starost vozila i činjenicu da je vozilo fabrički proizvedeno bez katalizatora ili DPF filtera, ukoliko je reč o takvom automobilu.

    S obzirom na to da se katalizatori ugrađuju duže od 30 godina, većina benzinaca na našim ulicama danas bi trebalo da ih ima, odnosno proizvedeni su s katalizatorom. Izuzetak su, naravno, jugići, kečevi…

    Jedno od čestih pitanja je i da li dizelaši imaju katalizator, u Polovnim automobilima navode – da, katalizator mogu da imaju i dizelaši. Mogu da ga imaju i dizelaši sa DPF filterom i bez DPF filtera.

    Kod onih sa DPF filterom, naročito kod novijih, uglavnom je smešten u isto kućište sa DPF-om.

    Zato kad se kod dizelaša ukloni DPF filter, obično odlazi i katalizator.

    Da li neki auto fabrički ima DPF i od kada se ugrađuju DPF filteri, ne može da se kaže samo na osnovu godišta ili drugih podataka. To može da se proveri u ovlašćenom servisu preko broja šasije.

    Recimo da je DPF počeo kod retkih vozila da se ugrađuje od 2001. godine, masovnija ugradnja kreće 2005 – 2006. godine.

    Ako je auto evro 5, što je standard uveden u septembru 2009, onda skoro sigurno ima DPF.

    Međutim, moguće je da auto bude iz 2009. i 2010, a da nema DPF. Objašnjenje leži u raznim propisima, kao i u raznolikim pravilima određivanja godine proizvodnje automobila.

    U nekim slučajevima ne pomaže ni zavirivanje ispod auta ili gledanje iz kanala.

    Zato se ne oslanjajte na godište, nego proverite preko broja šasije, po mogućnosti na više mesta, jer ništa nije 100 odsto sigurno, poručuju iz Polovnih automobila.

     

    Automobili koji fabrički nisu imali katalizator ili DPF filter moći će da prođu tehnički pregled od jula ove godine, kada će biti pooštrena kontrola izduvnih gasova, kažu u Polovnim automobilima.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]