• ANA BRNABIĆ: Popuštanje mera možda sledeće nedelje

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Premijerka Ana Brnabić rekla je da je u Srbiji bar jednom dozom vakcinisano 1.356.000 građana, a da je drugu primilo 913.000.

    Odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Srbije, Brnabićeva je rekla da se nada da će naredne nedelje moći da popuste mere pošto sada, kako je istakla, brojevi stagniraju.

    „Danas je bilo 5.226 zaraženih, što je oko 30 odsto od testiranih“, dodala je Brnabićeva.

    Navela je da očekuje da ćemo u narednih nekoliko dana preći broj od milion datih drugih doza vakcine.

    Na pitanje poslanika SPP-USS Samira Tandira kada će biti popuštanje mera, Brnabićeva je rekla da Vlada i Krizni štab pokušavaju da naprave dobar balans između zdravlja stanovništva i zdravstvenog sistema, kao i potreba privrede.

    Premijerka kaže da je uvedena i treća kategorija, a to su potpuno imunizovani odnosno zaštićeni građani, kod kojih je prošlo tri nedelje od revakcinacije i da njih ima 564.663, što je malo ispod deset odsto punoletnog stanovništva.

    Ističe da se epidemiološka situacija analizira na svaka dva sata i da se tu pre svega vodi računa o tri stvari – zdravlju nacije, privredi i mentalnom zdravlju stanovništva.

    „Svaki dan razmišljamo kada možemo da popustimo mere, ali najvažnije je da damo podršku zdravstvenim radnicima, jer oni sada najviše trpe“, dodala je premijerka.

    Preko portala se dnevno prijavljuje oko 10.000 građana, dodala je Brnabićeva i izrazila očekivanje da će biti više ljudi prijavljenih za vakcinaciju na selu uz podršku lokalnim samoupravama.

    Dodatne isporuke „Sinofarmovih“ vakcina i „sputnjika V“

    Istakla je da će imunizaciju dodatno ubrzati nove količine vakcina koje treba da stignu u Srbiju, a to je dodatnih 500.000 „Sinofarmovih“ cepiva početkom aprila.

    Brnabićeva je dodala da se očekuje 5. aprila i dodatnih 106.000 „Fajzerovih“ vakcina.

    Kada je reč o daljoj pomoći privredi, Brnabićeva kaže da će već sutra u Vladi biti održani sastanci sa predstavicima sektora koji su najviše pogođeni krizom.

    Prema njenim rečima, pokazatelji privednog rasta u prvom kvartalu ove godine malo bolji nego što se to očekivalo, ali da treba imati u vidu da je prošle godine rast u prvom kvartalu bio veći od šest odsto i da je zato bio očekivan pad u odnosu na taj rezultat.

    „Industrija nastavlja da raste i vidi se oporavak. To nas ohrabruje“, dodala je Brnabićeva.

     

    Premijerka Ana Brnabić rekla je da je u Srbiji bar jednom dozom vakcinisano 1.356.000 građana, a da je drugu primilo 913.000

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]