• APV: Srbiji preti novi talas siromaštva, a vlast povodom toga ne čini ništa

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    –  Na Svetski dan siromašnih u 2022. godini Srbija je još uvek država s najvećim nejednakostima u Evropi, u kojoj 30% stanovnika živi u riziku od socijalne isključenosti i siromaštva, a 7% u apsolutnom siromaštvu. Iako se vlast u Srbiji hvali da ti brojevi stagniraju, ako se zna da preko 50.000 ljudi godišnje napusti zemlju jer ne može da sastavi kraj s krajem, postaje jasno koliko kao društvo iz godine u godinu propadamo. Naročito je zabrinjavajuće siromaštvo mladih, čija zarada je u proseku i do 20% niža u odnosu na druge starosne grupe, saopšteno je iz Akcije progresivne Vojvodine.

    Kako navode, s takvom slikom Srbija ulazi u novu ekonomsku krizu, a posledice su već vidljive kroz poskupljenja koja uveliko premašuju svako povećanje zarada. Novi udar dolazi već na jesen, kad će se građani suočiti s astronomskim skokom cena energenata.

    – Vlast u Srbiji sve vreme ne radi ništa kako bi sprečila novi talas siromaštva i rasta nejednakosti kroz različite mere kao što su: progresivno oporezivanje, ulaganje u energetski sistem, preradu i proizvodnju hrane, sprečavanje daljeg raspadanja zdravstvenog i obrazovnog sistema. Srpska napredna stranka je došla na vlast pre deceniju pod izgovorom da će, između ostalog, smanjiti siromaštvo i zaštititi siromašne, a u praksi čini više nego bilo koja prethodna vlasti da dođe do još većih nejednakosti. kažu iz APV-a.

     

    Srbiji preti novi talas siromaštva, a vlast povodom toga ne čini ništa Na Svetski dan siromašnih u 2022. godini Srbija je još uvek država s najvećim nejednakostima u Evropi, 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Svi pregledi koje treba obaviti za upis u školu

    Svake godine u aprilu mesecu počinje upis prvaka u školu. U to vreme roditelji sa svojim prvacima polako ulaze u proces priprema i planiranja svih pregleda koje je potrebno obaviti pred sam […]