• Ateisti Srbije: Porfirije pokušava da nametne veronauku kao obavezni predmet

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Udruženje Ateisti Srbije ocenilo je danas da izjave patrijarha SPC Porfirija o potrebi da se promeni položaj veronauke u školama u Srbiji znači da crkva želi da nametne veronauku kao obavezni predmet.
     
    Ateisti Srbije su u saopštenju naveli da je „nezakonito nametnuti eksperiment“ veronauke u školama u Srbiji doživeo „katastrofalan poraz“.
     
    Za više od dve decenije nije sistematizovan ni plan ni program nastave, ne postoje ujednačeni udžbenici, a nastavni kadar je bukvalno sakupljan sa koca i konopca, često među ljudima koji nemaju nikakve pedagoške kvalifikacije ili ustanovljenu sposobnost rada sa decom i mladima„, navedeno je.
     
    Prema njihovim rečima, stvarnost u Srbiji je prepuna mržnje i gneva prema svima onima koji odstupaju od „nakaradnih, anahronih i patrijarhatom najgore vrste izmazanih standarda ‘tradicionalnog srpskog društva'“.
     
    Da je Dositej Obradović kojim slučajem danas živ, verujemo da bi se sa zgražavanjem stresao od jeze„, naveli su Ateisti Srbije i dodali da je SPC „najdogmatskija i najnazadnija“ organizacija u javnom prostoru Srbije, „uprkos prilično jakoj konkurenciji na tom polju“.
     
    Vrh SPC je skup lakomih, koristoljubivih, banalno neetičnih ljudi, čiji dodir sa stvarnošću zastaje na poznavanju najnovijih modela mobilnih telefona i automobila. Principi savremenog društva ih niti dotiču, niti iskreno i zanimaju. Zlonamerno, kao i obično, ne bave se seksualnim zlostavljačima među sveštenicima, ali se zato bave spiskovima ‘nepodobnih’ direktora škola„, navedeno je.
     
    Apelovali su na državne institucije da zaštite decu od te vrste „bizarne prisile“, koja priliči 13, a ne 21. veku.
     
    Mogu napokon, nakon svih stotina miliona evra koje su iz budžeta poklonili SPC poslednjih godina, reći da se crvena linija povlači kod umova dece, jedinog istinskog blaga svake zemlje. Zaštitite decu i obuzdajte od privilegija i zakonske nedodirljivosti obnevidelo sveštenstvo. Recite alavosti SPC već jednom ‘Dosta’„, poručili su Ateisti Srbije.
     
     

    Udruženje Ateisti Srbije ocenilo je danas da izjave patrijarha SPC Porfirija o potrebi da se promeni položaj veronauke u školama u Srbiji znači da crkva želi da nametne veronauku kao obavezni predmet.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]