• Autor scenarija akademije za Dan pobede uputio javno izvinjenje zbog ljotićevskih koračnica

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Dirigent Đorđe Pavlović, autor scenarija svečane akademije povodom Dana pobede nad fašizmom, uputio je u pisanoj izjavi izvinjenje „svima koje su pojedini sadržaji tog programa uznemirili“.

    „Kao jedini i isključivi autor scenarija koji je u obliku svečane akademije povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom i nacizmom bio izveden 9. maja ove godine upućujem izvinjenje svima koje su pojedini sadržaji tog programa sa pravom uznemirili“, naveo je Pavlović.
     
    On je dodao da je „scenario rađen po principu libreta za operu samo što tekst nije pevan nego je deklamovan, a sve vreme je u podlozi tekla muzika, kao osnov celokupnog programa, ‘natopljena’ melanholijom-patnjom koja simboliše žal za izgubljenim životima“.
     
    Pavlović je naveo da je na ovaj način želeo da da jedan drugi vid umetničke koncepcije koji je različit od uobičajenih.
    „Želim da naglasim to da sam, prevashodno vođen potrebom da osnov programa čine dela umetničke muzike, a svojom nesmotrenošću i nedovoljnim poznavanjem književno-istorijske materije, u tekst scenarija uneo i stihove koje sam, koristeći očito nepouzdane internet izvore, nesvesno pripisao našem velikom pesniku Momčilu Nastasijeviću čime sam bez zle namere u zabunu doveo sve koji su bili uključeni u realizaciju svečane akademije“, dodao je.
     
    Pavlović je naveo da stoga upućuje izvinjenje državnim zvaničnicima prisutnim na svečanoj akademiji i svima koji su poklonili poverenje podatku sadržanom u njegovom scenariju da je autor problematičnih stihova Momčilo Nastasijević, učesnicima u realizaciji programa, članovima porodice Nastasijević, kao i celokupnoj javnosti.
     
    „Posebno izvinjenje upućujem Dejanu Ristiću, članu komisije, kao i dramskim umetnicima Vjeri Mujović, Nebojši Kundačini i Lepomiru Ivkoviću zbog toga što su, bez svoje stvarne odgovornosti, prethodnih dana u javnosti bili izloženi neprijatnostima i prozivanjima“, naveo je.
     
    Pavlović je dodao da „nije imao nameru da svojim scenarijem izazovem uznemirenje javnosti i povredi osećanja građana“.
     
    „Svestan sam odgovornosti za učinjeni propust i upućujem iskreno izvinjenje“, zaključio je Pavlović u saopštenju.
     
    Svečana akademija izazvala je burne reakcije javnosti, pošto su na akademiji povodom Dana pobede izvođene ljotićevske koračnice.
     

    Dirigent Đorđe Pavlović, autor scenarija svečane akademije povodom Dana pobede nad fašizmom, uputio je u pisanoj izjavi izvinjenje „svima koje su pojedini sadržaji tog programa uznemirili“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]