• Babica i dula: Sve što treba da znate o ovim plemenitim zanimanjima

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Babice i dule imaju različite uloge i različit opseg prakse tokom trudnoće, porođaja i nakon porođaja.

    Kažu da je potrebno selo da bi se podigla beba, ali ponekad se čini kao da je potrebno selo da bi beba sigurno došla na ovaj svet. Od lekara preko medicinskih sestara, do babica i dula, postoji nekoliko uloga koje mogu igrati profesionalci za porođaje — i ako niste sasvim sigurni koja je razlika između babice i dule ili gde povući granicu između njihovih odgovornosti, niste jedini.

    Uloge dula i babica posebno su pogrešno shvaćene, ali postoji velika razlika između ova dva zanimanja.

    Zabuna može nastati zbog činjenice da neke babice rade i kao dule. Babice i dule slične su po tome što podržavaju osobe koje rađaju. Međutim, imaju vrlo različite uloge i vrlo različit opseg prakse tokom trudnoće, porođaja i nakon porođaja.

    Šta rade babice?

    Babice pružaju medicinsku negu za trudnice tokom trudnoće, porođaja i neposredno nakon porođaja. One vas primaju mesečno na prenatalne sastanke (češće pred kraj) kako bi bile sigurne da ste vi i beba dobro. One preuzimaju kliničku ulogu. Učestvuju u vašem porođaju i obučene su za pomoć u hitnim slučajevima.

    Babica, bilo da je sertifikovana medicinska sestra babica ili sertifikovana babica, obučava se kroz opsežne programe, studiraju i na kraju dobijaju diplomu. Uče o trudnoći i o uobičajenim komplikacijama u trudnoći, kao i o normalnom porođaju, uključujući procenu fetusa, i o zdravlju. One su odgovorne za brigu o ženi i njenoj bebi tokom porođaja i obezbeđuju siguran porođaj.

    Babice mogu i poroditi majku. I suprotno uvreženom mišljenju, one to ne rade samo u bolnicama. Istorijski gledano, babice su bile više poznate po porađanju izvan bolnica i brizi za žene koje su preferirale „prirodniji porođaj“, naročito s malo ili bez lekova protiv bolova.

    Šta rade dule?

    Dule zapravo ne porađaju trudnice. One nisu medicinski osposobljene za taj poduhvat. Osposobljene su da pomognu u donošenju odluka tokom porođaja, obučene su da vode trudnice tako da kada krenu na porođaj, budu osnažene i sigurne u odluke koje donose. Dule pružaju fizičku, emocionalnu i informativnu podršku. Ta podrška može uključivati ​​pomaganje trudnici da zagovara određenu vrstu porođaja, da nudi predloge položaja za ublažavanje bola ili da čak podržava partnera trudnice u porodilištu. Postati dula uključuje proces sertifikacije.

    Zašto treba angažovati babice?

    Veliki deo izbora babice na porođaju svodi se na iskustvo: babice su poznate po tome što nude „prirodniji“ pristup. Mnogi ljudi kažu da osećaju da babice više čuju i razumeju u odnosu na ginekologe.

    Ali, s obzirom na to, ne morate uvek birati jedno ili drugo. U većini situacija postoji saradnja između babice i ginekologa. Lekar je dostupan ako se pojavi nešto što zahteva negu izvan opsega prakse babice ili treba pomoć. Sve je češće da mame radije viđaju babice tokom prenatalnih kontrola, iako znaju da će imati zakazan carski rez s lekarom.

    Majke s komplikovanom trudnoćom ili trudnoćom s visokim rizikom, mogu uključiti babice u svoje slučajeve, čak i ako celo vreme odlaze na preglede kod lekara.

    Zašto raditi s dulom?

    Postoji mnoštvo istraživanja i statističkih podataka koji podržavaju prednosti koje pružaju dule. Imate 28 odsto manje šanse da ćete imati carski rez, ako imate dulu. To je ogromno. Budući da dule posvećuju punu pažnju samo jednoj trudnici, njihova sposobnost promene ishoda porođaja ne može se potceniti. Jedan od najvećih razloga da imate dulu je da imate nekoga uz sebe tokom celog porođaja.

    Koja je opcija prava za vas?

    A šta kažete na obe? Babice i dule često sarađuju i tu su za sva vaša pitanja i nedoumice koje imate, piše portal parents.com.

    Babice i dule imaju različite uloge i različit opseg prakse tokom trudnoće, porođaja i nakon porođaja.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]