• Balkanska bezbednosna mreža: Oružje iz fabrika Krušik i Zastava oružje na ukrajinskom ratištu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Automatske puške proizvedene u fabrici Zastava oružje u Kragujevcu, kao i minobacači i minobacačka municija iz Krušika primećeni su na najnovijim snimcima sa ukrajinskog ratišta.

    Na snimcima ukrajinskih vojnika koje je objavio taj portal su uočljive jurišne puške modela M-70AB2 iz Kragujevca, koje imaju karakterističan preklopni kundak, nišan za gađanje tromblonskom minom i neznatno drugačije drvene obloge, po kojima se razlikuju od ostalih derivata iz porodice pušaka Kalašnjikov, piše portal Balkanska bezbednosna mreža.

    „Različite jedinice i različita mesta gde su nastali snimci ukazuju na to da se ne radi o nekim pojedinačnim primercima koji su ilegalno došli u Ukrajinu, već o paketu naoružanja. Neke od zemalja regiona poseduju Zastavine automatske puške i cenimo da je to izvor te pošiljke u okviru podrške NATO za naoružavanje ukrajinskih snaga bezbednosti“, piše portal i dodaje da zvaničnih informacija o tome ko je šta poslao nema zbog očekivane ruske negativne reakcije.

    Portal podseća da je Hrvatska potvrdila da se u njenom paketu pomoći nalazi pešadijsko naoružanje, uključujući automatske puške i puškomitraljeze i municiju za četiri pešadijske brigade.

    U tekstu se dodaje da nije bilo primereno da se Ukrajini pošalju hrvatske puške VHS, jer su u kalibru 5,56 milimetara koji se tamo ne koristi, pa je verovatno odlučeno da se proslede Zastavine puške, jer su u kalibru 7,62 milimetara, za koji u Ukrajini postoje ogromne zalihe.

    „Za Zastavu nije problem ustanoviti poreklo automatskih pušaka, jer je formirana arhivska baza po fabričkim brojevima za svaki komad naoružanja koji je iz kragujevačke fabrike izašao od kraja sedamdesetih godina. Za Srbiju je važno da može da pokaže da se ne meša u rat u Ukrajini i da nikoga ne snabdeva sredstvima ratne tehnike i municijom u kontekstu vojne neutralnosti“, piše u tekstu.

    Takođe se dodaje da su prvih dana ruske invazije na Ukrajinu u ratnom plenu ruskih jedinica iz Donbasa primećeni primerci minobacačkih mina M-73 kalibra 60 milimetara, sa oznakama koje jasno ukazuju da su proizvedene u Krušiku u Valjevu, u trećem kvartalu 2016. godine.

    „Taj izvoz se podudara sa izveštajem Ministarstva trgovine iz 2017. u kojem se navodi izvoz 2005 komada sredstava, očigledno minobacačkih mina, u vrednosti 171.595 američkih dolara na osnovnu sertifikata krajnjeg korisnika izdatog u Ukrajini. Na snimcima odbrane Kijeva vidi se i minobacač M-57 kalibra 60 mm za koji nije poznato kako je tamo došao“, piše taj portal.

     

    Automatske puške proizvedene u fabrici Zastava oružje u Kragujevcu, kao i minobacači i minobacačka municija iz Krušika primećeni su na najnovijim snimcima sa ukrajinskog ratišta.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]