Foto: flickr

Srbija

Banke protivzakonito naplaćuju građanima reklamacije

Izvor: 
Politika Pon, 07/08/2017 - 14:45

Banke u Srbiji naplaćuju građanima naknadu za neosnovanu reklamaciju i na ovaj način krše zakon.

 

Uvidom u cenovnike koje banke objavljuju na svojim sajtovima, može se videti da to čini najmanje deset banaka koje posluju na srpskom tržištu. I pored upozorenja Narodne banke Srbije da bi naknade trebalo da prilagode stvarnim troškovima, one uvode ovu taksu koja je suprotna i zakonu i logici.
 
Pritom, naplaćuju je od najmanje 500 do 1.000 dinara, a neke idu još i dalje pa na već postojeću taksu dodaju i iznos takozvanih stvarnih troškova. Jedna banka ovu uslugu tarifira kao 20 odsto reklamiranog iznosa.
 
Prema mišljenju Nacionalne organizacije potrošača Srbije, NBS bi morala hitnod a reaguje jer je reč o kršenju i Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.
 
"Prema propisima, svaki potrošač koji smatra da je usluga koju je dobio od banke nesaobrazna ima pravo da uloži reklamaciju, a banka je dužna da mu u predviđenom roku dostavi odgovor i obrazloženje. Dakle, nečije pravo na žalbu ne može da se naplaćuje, pa ni u slučaju da je neosnovano. To je protivzakonito, a NBS bi trebalo da sankcioniše ovakvo ponašanje", kaže za "Politiku" pravni savetnik NOPS-a Mladen Alfirović.
 
On dodaje da je interesantno da se NBS oglašava u nekim slučajevima, poput opravdanosti plaćanja računa u ime drugih lica, a kada je reč o osnovnim pravima svakog korisnika ćute.
 
 
Autor: Politika


Marketing

Najnovije vesti