• „Batut“ izdao spisak preventivnih mera za decu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Institut za javno zdravlje za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ doneo je preporuke kako se treba ponašati u parkovima i dečijim igralištima.

     

    Većina preporuka Kriznog štaba do sada je važila u pojedinim gradovima u Srbiji koji su već uveli vanrednu situaciju zbog naglog širenja virusa korona, a ove mere će sada važiti za celu teritoriju Srbije.

    Na sajtu Instituta „Batut“ stoji prvenstveno da decu treba voditi u parkove i igrališta koja su blizu mesta stanovanja, jer na taj način se smanjuje upotreba javnog prevoza u kome je mogućnost zaražavanja veoma visoka.

    Birati mesta u blizini kuće/stana

    Važno je izbegavati boravak na mestima koja su udaljena od vašeg doma, posebno ako koristite javni prevoz do odredišta ili su to mesta gde se inače okuplja veliki broj ljudi jer se tako povećava rizik od zaražavanja (češći kontakti sa ljudima, veća mogućnost dodirivanja kotaminiranih površina).

    Održavati udaljenost od drugih najmanje 1,5 metar. Ukoliko nije moguće održavanje udaljenosti,obavezno je nošenje zaštitnih maski.Nošenje maski se preporučuje i kada je moguće obezbediti ovo rastojanje.

    Održavati higijenu ruku. Preporučuje se održavanje higijene ruku korišćenjem sredstva za dezinfekciju ruku na bazi 70% alkohola, i to: odmah po izlasku iz kuće/stana i po potrebi (npr. konzumiranja hrane). Takođe, ne dodirujte lice, posebno usta, nos i oči pre dezinfekcije ruku.

    Brisati rukohvate i držače na spravama za vežbanje. Ukoliko koristite sprave za vežbanje na otvorenom,preporuka je da pre korišćenja obrišete rukohvate i držačesredstvom za dezinfekciju na bazi 70% alkohola, a nakon toga dezinfikujete i svoje ruke.

    Кoristite svoje rekvizite i opremu

    Ukoliko vežbate i potrebni su vam, ponesite svoje rekvizite (npr. tegove) i svoju opremu (npr. peškir, prostirka, rezervna garderoba) i ne razmenjujte ih sa drugima.Ne pijte vodu iz iste flaše sa drugima!

    „Obrisati“ iznajmljene bicikle, trotinete. Ukoliko iznajmljujete biciklili trotinet,pre upotrebe dezinfikujte sredstvom za dezinfekciju na bazi 70% alkohola sve delove/površine koje dodirujete rukama: upravljač, sedište, prtljažnik/korpu itd. Nakon toga obavezna je dezinfekcija ruku sredstvom na bazi 70% alkohola.

    Birati grupni sport koji omogućava održavanje fizičke distance. Ne savetuje se bavljenje grupnim sportovima tokom kojih dolazi do bliskog kontakta kao što su fudbal, košarka, rukomet, ragbi, dok su badminton, tenis, kuglanje, boćanje, golf i sl.sportovi koji omogućavaju da budete fizički aktivni u društvu, a da istovremeno održavate preporučenuudaljenost od saigrača.

    Obratiti posebnu pažnju na higijenu ruku po povratku kući. Nakon povratka kući temeljno operite ruke sapunom i vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi.

    Preporuke za predškolske ustanove

    Sprovesti pranje, čišćenje i dezinfekciju prostora, površinakoje se najčešće dodiruju rukama, pribora i opreme, vodom i deterdžentom i kori-šćenjem standardnih dezinficijenasa, kao i provetravanje prostorija obavezno pre započinjanja radai nakon završetka radnog vremena.

    Na ulazu u objekat postaviti dezobarijeru,kao i dozer sa sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi 70% alkohola.

    Na sajtu objekta i na ulazu u objekat postaviti pravila ponašanja roditelja prilikom dolaska i odlaska.

    Poštovati važeću proceduru ponovnog dolaska deteta nakon dužeg odsustva uz potvrdu nadležnog pedijatra. Za prijem dece uspostaviti proceduru kontrolisanog ulaska kako se ne bi stvarala gužva i obezbedilo održavanje rastojanja od najmanje 1,5 metar, odnosno tako da bude jedno licena svaka 4 m2. Ukoliko je moguće organizovati prijem dece ispred objekta u unapred dogovorenim intervalima. Roditelji dece morajuda nose zaštitne maske.

    Edukovati roditelje o važnosti ostajanja kod kuće dece sa simptomima bolesti:raspiratornih, crevnih i bolesti sa povišenom telesnom temperaturom.

    Edukovati zaposlene o obavezi praćenjasopstvenog zdravstvenog stanja, stanja dece i pridržavanja postupaka u skladu sa preporukama vezanim za prevenciju pojave COVID-19,uključujući poštovanjesocijalne distance i korišćenje lične zaštitne opreme. Zaposlene kod kojih se ispolje simptomi bolesti odmah udaljiti sa radnog mesta.

    Prilikom prijema, treba proveritida li kod deteta postoje znaci respiratorne infekcije. Pri svakoj sumnji na postojanje bolesti disajnih puteva dete ne primati u kolektiv. Ukoliko jemoguće izmeriti temperaturu beskontaktnim toplomerom koji nakon svake upotrebe treba obrisati dezinfekcionim sredstvom na bazi 70% alkohola. Zaposleni koji prima decu pre i posle svakog kontakta sa detetom treba da opere ruke toplom vodom i sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi i da koristi ličnu zaštitnu opremu.

    U predškolskoj ustanovi zaposleno osoblje i deca su u bavezi da nose zaštitne maske.

    Zabranjeno je istovremeno okupljanje višeod 10 dece u zatvorenom i otvorenom prostoru.

    Ne mešati decu iz različitih vaspitnih grupa u istom prostoru.

    Na vidnim mestima u objektu postaviti postere sa preporukama za zaštitu od infekcije i informacije za roditelje o važnosti ostajanja kod kuće dece sa simptomima bolesti.

    Ne koristiti igračke koje se ne mogu prati i dezinfikovati, na primer plišane igračke. Ne mešati igračke između vaspitnih grupa i dece pre nego što se operu i dezinfikuju. Odrediti mesto za odlaganje prljavih i čistihigračaka.

    Za dnevni odmor dece postaviti krevete po principu „noge-glava”na udaljenosti od najmanje 1,5 metar, odnosno tako da bude jedno detena svaka 4 m2. Za svako dete obeležiti posteljinu i voditi računa da svako dete spava u svom krevetu.

    Potrebno je sprovesti pojačane higijenske mere prilikom pranja, umivanja, presvlačenja i držanja dece u naručju.

    Obavezan je nadzordece od stranevaspitača tokom pranja ruku. Ukoliko vaspitač pomaže detetu prilikom pranja ruku,potrebno je da nakon toga opere svoje ruke.

    Deca za stolovima treba da sede na udaljenosti od najmanje 1,5 metar, odnosno tako da bude jedno dete na svaka 4 m2.Ne dozvoliti deci da međusobno dele hranu.

    Osoblje koje radi na pripremi i distribuciji hrane mora da nosi maske i rukavice i da redovno sprovodi mere lične higijene.

    Ne sprovoditiproslave u objektu,kao ni organizovane grupne posete na mestima gde se očekuje okupljanje većeg broja osoba, izlete.

    Sprovoditi mere socijalnog distanciranja u slučaju da postoji organizovani prevoz dece –vozač i deca morajuda nose maske, adeca treba da sede u svakom drugom redu. Ukoliko je nedovoljan broj mesta u vozilu, transport organizovati po vremenskim intervalima. Neophodno je sprovoditi pojačanu higijenu i dezin-fekciju vozila.

    Ukoliko je moguće, obezbediti prostoriju koja se može koristiti za izolaciju osoblja ili dece kod kojih se pojave simptomi bolesti disajnih puteva.

    U slučaju pojave simptomaili sumnje na postojanje COVID-19 infekcije potrebno je preduzeti sledeće:–Кod svake promene zdravstvenog stanja, dete izolovati u sobu zaizolaciju, odmah obavestiti roditelje/staratelje i u najkraćem roku, dete uputiti lekaru. Ukoliko se vrši merenje telesne temperature običnim toplomerom (preporučeno samo kod dece kod koje se sumnja na povišenu telesnu temeperaturu), obavezna je dezin-fekcija toplomera nakon merenja, kao i higijena ruku;–

    Proveriti zdravstveno stanje ostale dece koja borave u kolektivu i svaki sumnjiv slučaj izolovati;–U slučaju potvrde COVID-19 infekcije, prostor u kome je dete boravilo ne koristiti. Otvoriti spoljna vrata i prozore da bi se prostor provetrio. Pre čišćenja prostora sačekati bar 24 časa. Detaljno oprati i dezinfikovati prostor, površine, pribor, opremu i dr. namenskim dezinfekcionim sredstvima u skladu sa uputstvom proizvođača.22.Savetuje se nesmetani rad predškolskih ustanova do daljnj

    Preporuke za škole

    Decu do škole dovode roditelji kojima se ne preporučuje ulazak u školu. Decu od roditelja preuzima učitelj.

    Boravak dece organizovati prema uzrasnim grupama, tako da je dozvoljen istovremen boravak manje od 10 dece u istom prostoru, pri čemu između okupljenih lica mora da postoji rastojanje od najmanje 1,5 metar, odnosno tako da bude jedno licena svaka 4 m2.

    Ne mešati decu i učitelje iz različitih uzrasnih grupa u istom prostoru. Boravak dece organizovati tako da se međusobni kontakt različitih uzrasnih grupa maksimalno izbegne (napraviti rasporede za toalet, igru, boravak na otvorenom i sl.).

    Ne sprovoditi proslave u objektu (priredbe), kao ni organizovane grupne posete mestima gde se očekuje okupljanje većeg broja osoba, izlete i dr.

    Pre početka rada škole, a i svakodnevno sprovoditi čišćenje i dezinfekciju prostora, pribora i opreme, kao i provetravanje prostorija najmanje pola sata nakon čišćenja. Pribor i sredstvaza čišćenje i dezinfekciju se moraju držati van domašaja dece i ne smeju se primenjivati u neposrednoj blizini dece.

    Institut za javno zdravlje za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ doneo je preporuke kako se treba ponašati u parkovima i dečijim igralištima.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Treći dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić

    Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, nakon što je obustavljena pretraga terena, ušla je u treći dan. Policija je saopštila da nastavlja intenzivan operativan rad radi utvrđivanja svih […]