• BATUT: Peporuke za rad u predškolskim ustanovama

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ objavio je najnovije preporuke za rad u predškolskim ustanovama, a u vezi sa epidemijom COVID-19. Svim zaposlenima, kao i roditeljima, preporučuje se vakcinacija.

    • Sprovesti pranje, čišćenje i dezinfekciju prostora, površina koje se najčešće dodiruju rukama, pribora i opreme, vodom i deterdžentom i kori- šćenjem standardnih dezinficijenasa, kao i provetravanje prostorija obavezno pre započinjanja rada i nakon završetka radnog vremena.
    • Na ulazu u objekat kao i u samom objektu postaviti dozer sa sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi 70% alkohola i učiniti ih lako dostupnim uz jasno istaknuta obaveštenja o obavezi dezinfekcije ruku.
    • Na sajtu objekta i na ulazu u objekat postaviti pravila ponašanja roditelja prilikom dolaska i odlaska.
    • Poštovati važeću proceduru ponovnog dolaska deteta nakon dužeg odsustva uz potvrdu nadležnog pedijatra. Za prijem dece uspostaviti proceduru kontrolisanog ulaska kako se ne bi stvarala gužva i obezbedilo održavanje rastojanja od najmanje 1 metar. Ukoliko je moguće organizovati prijem dece ispred objekta u unapred dogovorenim intervalima. Roditelji dece moraju da nose zaštitne maske.
    • Edukovati roditelje o važnosti ostajanja kod kuće dece sa simptomima bolesti: raspiratornih, crevnih i bolesti sa povišenom telesnom temperaturom.
    • Edukovati zaposlene o obavezi praćenja sopstvenog zdravstvenog stanja, stanja dece i pridržavanja postupaka u skladu sa preporukama vezanim za prevenciju pojave COVID-19, uključujući poštovanje socijalne distance i korišćenje lične zaštitne opreme. Zaposlene kod kojih se ispolje simptomi bolesti odmah udaljiti sa radnog mesta.
    • Prilikom prijema, treba proveriti da li kod deteta postoje znaci respiratorne infekcije. Pri svakoj sumnji na postojanje bolesti disajnih puteva dete ne primati u kolektiv. Ukoliko je moguće izmeriti temperaturu beskontaktnim toplomerom koji nakon svake upotrebe treba obrisati dezinfekcionim sredstvom na bazi 70% alkohola. Zaposleni koji prima decu pre i posle svakog kontakta sa detetom treba da opere ruke toplom vodom i sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi i da koristi ličnu zaštitnu opremu.
    • U predškolskoj ustanovi zaposleno osoblje u obavezi je da nosi zaštitne maske u svim situacijama kada borave u istoj prostoriji sa drugim odraslim osobama od kojih je najmanje jedna nevakcinisana ili nije bolovala COVID-19.
    • Izbegavati mešanje dece iz različitih vaspitnih grupa u istom prostoru.
    • Na vidnim mestima u objektu postaviti postere sa preporukama za zaštitu od infekcije i informacije za roditelje o važnosti ostajanja kod kuće dece sa simptomima bolesti.
    • Ne koristiti igračke koje se ne mogu prati i dezinfikovati, na primer plišane igračke. Ne mešati igračke između vaspitnih grupa i dece pre nego što se operu i dezinfikuju. Odrediti mesto za odlaganje prljavih i čistih igračaka.
    • Za dnevni odmor dece postaviti krevete po principu „noge-glava” na udaljenosti od najmanje 1,5 metar, odnosno tako da bude jedno dete na svaka 4 m2. Za svako dete obeležiti posteljinu i voditi računa da svako dete spava u svom krevetu.
    • Potrebno je sprovesti pojačane higijenske mere prilikom pranja, umivanja, presvlačenja i držanja dece u naručju.
    • Obavezan je nadzor dece od strane vaspitača tokom pranja ruku. Ukoliko vaspitač pomaže detetu prilikom pranja ruku, potrebno je da nakon toga opere svoje ruke.
    • Deca za stolovima treba da sede na udaljenosti od najmanje 1 metar. Ne dozvoliti deci da međusobno dele hranu.
    • Osoblje koje radi na pripremi i distribuciji hrane mora da nosi maske i rukavice i da redovno sprovodi mere lične higijene.
    • Ne sprovoditi proslave u objektu, kao ni organizovane grupne posete na mestima gde se očekuje okupljanje većeg broja osoba, izlete.
    • Sprovoditi mere socijalnog distanciranja u slučaju da postoji organizovani prevoz dece – vozač i deca moraju da nose maske, a deca treba da sede u svakom drugom redu. Ukoliko je nedovoljan broj mesta u vozilu, transport organizovati po vremenskim intervalima. Neophodno je sprovoditi pojačanu higijenu i dezin- fekciju vozila.
    • Ukoliko je moguće, obezbediti prostoriju koja se može koristiti za izolaciju osoblja ili dece kod kojih se pojave simptomi bolesti disajnih puteva.

    U slučaju pojave simptoma ili sumnje na postojanje COVID-19 infekcije potrebno je preduzeti sledeće:

    – Kod svake promene zdravstvenog stanja, dete izolovati u sobu za izolaciju, odmah obavestiti roditelje/staratelje i u najkraćem roku, dete uputiti lekaru. Ukoliko se vrši merenje telesne temperature običnim toplomerom (preporučeno samo kod dece kod koje se sumnja na povišenu telesnu temeperaturu), obavezna je dezin- fekcija toplomera nakon merenja, kao i higijena ruku;

    – Proveriti zdravstveno stanje ostale dece koja borave u kolektivu i svaki sumnjiv slučaj izolovati;

    – U slučaju potvrde COVID-19 infekcije, prostor u kome je dete boravilo ne koristiti. Otvoriti spoljna vrata i prozore da bi se prostor provetrio. Pre čišćenja prostora sačekati bar 24 časa. Detaljno oprati i dezinfikovati prostor, površine, pribor, opremu i dr. namenskim dezinfekcionim sredstvima u skladu sa uputstvom proizvođača.

    • Savetuje se nesmetani rad predškolskih ustanova do daljnjeg.

    Iz instituta napominju da su preporuke su podložne izmenama u zavisnosti od promene epidemiološke situacije.

    Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ objavio je najnovije preporuke za boravak u predškolskim ustanovama, a u vezi sa epidemijom COVID-19. Svim zaposlenima, kao i roditeljima, preporučuje se vakcinacija.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]