Foto: pixabay
Srbija

Batut: Potvrđeno 13 slučajeva groznice Zapadnog Nila, dva na području Južnobanatskog okruga

Izvor: 
RTV/Tanjug Čet, 16/09/2021 - 17:32Na teritoriji Srbije do danas je potvrđeno 13 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Oboljenja su registrovana kod osoba sa teritorija Severnobanatskog (jedan slučaj), Srednjebanatskog (jedan), Južnobanatskog (dva), Sremskog (dva), Grada Beograda (dva) i Južnobačkog (pet) okruga.

Na osnovu izveštaja Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju od 6. septembra, prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno je u domaćim komarcima Culex pipiens sa lokacija na teritoriji grada Pančeva, Novog Sada i Beograda, kao i na lokaciji teritorije Palić.

Na osnovu izveštaja Uprave za veterinu, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od 7. septembra, prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno je u divljim pticama se teritorije Južnobačkog (dve ptice) i Južnobanatskog (jedna) okruga.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti vektora - komaraca. Za naše geografsko područje karakteristično je da vektori postaju aktivni u proleće (mart/april), a period njihove intenzivne aktivnosti je od kraja maja do septembra.

 
MarketingNajnovije vesti