• BIRN: SNS povezana sa parapolicijskim „ekspertskim“ organizacijama

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Centar za bezbednost i istrage DBA je pionirska, ali tek samo jedna u mreži međusobno povezanih organizacija u civilnom sektoru bezbednosti, povezanih sa Srpskom naprednom strankom.
     
    To je objavio danas BIRN u istraživačkom tekstu „Mreža parapolicijskih organizacija: Pravoslavni templari i veze sa SNS“.
     
    Organizacije koje je BIRN mapirao, kako se navodi u tekstu, imenovane su tako da asociraju na uticajne nadnacionalne institucije  – Internacionalna policijska organizacija (IPO), Svetska policijska protivteroristička organizacija (CTO), Evropska policijska organizacija (EPO), Globalna policijska asocijacija, (GPA).
     
    Značke koje stavljaju u prvi plan, podsećaju na one koje koristi policija i bezbednosne agencije„, upozorava BIRN.
     
    Dodaju da šest organizacija – Pravoslavni templari, DBA, IPO, EPO, CTO, GPA – imaju zajedničke članove, ali i koordinirane akcije – od humanitarnih aktivnosti, edukativnih tribina, pa do međusobno potpisanih sporazuma o saradnji.
     
    Navode da je osnivač i „prvi čovek“ Pravoslavnog Vojnog reda vitezova templara bio Stevan Đokić, nekadašnji privatni detektiv i „čest gost na televizijama Pink i Hepi“, kome je, kada je u oktobru preminuo od kovida, u „Politici“ objavljena čitulja sa tekstom: „Poslednji pozdrav drugu i saborcu, Stevi Đokiću“, sa potpisom „Aleksandar Vučić“.
     
    Đokić je bio osnivač i predsednik DBA, a BIRN piše i da DBA na svom sajtu reklamira advokatsku kancelariju uticajnog člana SNS Vladimira Đukanovića, smatra „Jovanjicu“ izmišljenom aferom i kritikuje srpsku opoziciju.
     
    Predsednik Internacionalne policijske organizacije (IPO), poslanik je SNS Ilija Životić, dok je na čelu Evropske policijske organizacije (EPO) odbornik SNS u opštini Zvezdara, Vuk Mentović.
     
    Sagovornici BIRN smatraju da te organizacije predstavljaju „simulaciju civilnog društva u sektoru bezbednosti“ i vlasti služe kao privid konstruktivne opozicije, dok su istovremeno i mesta za regrutovanje omladine željne pripadanja „bratstvu“, pomamljene značkama i nacionalističkim idejama.
     
    Definitivno jesu opasne i s namerom su formirane. Jasno je da su stvoreni iz jednog centra. To što sa svojim značkama podsećaju na zvanične bezbednosne institucije – da li BIA ili policija – njima to država toleriše„, rekao je za BIRN programski direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Predrag Petrović.
     
    On smatra da su oni stvorili paralelni svet civilnog drustva i parapolicijskih organizacija i da deluju u oba polja. 
     
    Ceo tekst BIRN-a čitajte na OVOM LINKU

    Centar za bezbednost i istrage DBA je pionirska, ali tek samo jedna u mreži međusobno povezanih organizacija u civilnom sektoru bezbednosti, povezanih sa Srpskom naprednom strankom.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija