• Brnabić: Krizni štab danas u 16 sati, razmotrićemo popuštanje

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je novu sednicu Kriznog štaba danas u 16 sati i navela da će se prethodno sastati sa stručnim delom tog tela kako bi se razmotrilo koliko je moguće popuštanje mera.

    Ona je na TV Pink rekla da se vidi stagnacija, čak i blagi pad novozareženih u Beogradu, gde je i najviše vakcinisanih građana.

    „Obratićemo se javnosti nakon sednice Kriznog štaba. Saslušaću lekare i videćemo da pokusamo da nađemo neki balans“, rekla je Brnabićeva.

    Trudićemo se, kaže, da još malo relaksiramo mere, koje su sada među blažima u odnosu na zemlje Evrope, ali da će se voditi računa da nastavimo sa rezultatima jer, iako su veliki brojevi novozaraženih, dosta su dobri.

    „Vidimo stagnaciju, čak blagi pad, ali to ne smemo da ugrozimo“, naglasila je Brnabić.

    Do kraja aprila barem 40 odsto stanovnika vakcinisanih drugom dozom

    Srbija je do sada vakcinisala 1.454.000 stanovnika prvom dozom vakcine ili 25 odsto punoletnog stanovništva, a plan je da do kraja aprila barem 40 odsto stanovnika primi prvu dozu, izjavila je Brnabić.

    To znači da bismo ubrzo imali i 40 odsto stanovnika potpuno zaštićenih i drugom dozom, rekla je Brnabić za TV Pink.

    Imamo i 1.039.000 revakcinisanih građana ili 18 odsto punoletnih stanovnika, rekla je Brnabić i najavila da u ponedeljak stiže 106.470 doza Fajzer vakcina i 500.000 Sinofarm cepiva.

    Večeras, dodala je Brnabić, stiže i 57.600 doza AstraZeneka vakcina iz Kovaks programa.

    Razumem da je ljudima svega dosta, ali uvek moramo da razmišljamo da se mora brinuti o medicinskim radnicima, koji su pod ogromnim pritiskom, predočila je Brnabić.

    Važne su mere zbog njih, rekla je ona i dodala: „Da nismo imali vakcine, brz i kontrolisan proces imunizacije i mere, koje su neuporedivo blaže nego u drugim zemljama, imali bismo više od 10.000 zaraženih dnevno.

    Mi ne možemo biti bezbedni, ako komšije i prijatelji nisu bezbedni, rekla je Brnabić.

    Ona je ukazala i da su strašne klevete na račun Srbije da je davala vakcine ljudima iz regiona, jer im ističe rok.

    Brnabić je ocenila da su se u Beogradu vakcinisali uglavnom strani državljani koji ulažu u Srbiju.

    Komentarišući privođenje antivaksera, Brnabić je rekla da je najvažnija tema vakcinacije i ljudi s tim ne smeju da se igraju, da šire lažne vesti i paniku.

    To je tema koja se na poslednjoj sednici Skupštine Srbije pokrenula i kao Vlada Srbije mi smo saslušali poslanike i krenuli smo u kampanju. Ako je jedna osoba koja razmišlja da li da se vakciniše, nije to učinila zbog laži antivaksera, zarazila se i umrla, onda je to krivično delo, naglasila je Brnabić.

    U Zaječaru i Požarevcu jača vakcinacija donela bolju zaštitu

    Ona je pokazala uticaj imunizacije na broj novozaraženih na poređenju gradova Smederevo i Požarevac, odnosno Bora i Zaječara, po čemu je jasno da je u gradovima u kojima je znatno više vakcinisanih manje novih slučajeva korona virusa.

    Gostujući na TV Pink, ona je na osnovu tronedeljenog praćenja izdvojila poređenje Požarevca i Zaječara, gde je više vakcinisanih i znatno manje novih slučajeva kovida, nego u gradovima iste veličine Smederevu, odnosno Boru gde je manje imunizovanih do sada.

    „Gradovi Požarevac i Smederevo su slične veličine ali se jasno vidi da Požarevac gde broj stagnira štiti vakcinacija koja je tamo uspešnija“, rekla je premijerka.

    Dodala je da je broj novozaraženih u Zaječaru u odnosu na Bor dokaz uticaja bolje imunizacije u Zaječaru.

    „Sada vidimo jasan trend u odnosu na broj novozaraženih, i uticaj vakcinacije. Još jednom molba građanima da se vakcinišu“, rekla je Ana Brnabić.

    Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je novu sednicu Kriznog štaba danas u 16 sati i navela da će se prethodno sastati sa stručnim delom tog tela kako bi se razmotrilo koliko je moguće popuštanje mera.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija