• Brnabić: U 2023. godini biće tri glavna izazova – ekonomija, energetika i sveukupna stabilnost

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će u 2023. godini biti tri glavna izazova – ekonomija, energetika i „sveukupna stabilnost, odnosno nestabilnost na ovim prostorima“.

    Brnabić je, na konferenciji za novinare u Palati Srbija, rekla kako se nada da će se naći način da Priština počne da poštuje sve sporazume i obaveze koje prositiču iz tih sporazuma, što bi „značilo jako mnogo u smislu stabilnosti i prostora za dalji dijalog“ Beograda i Prištine.

    Ona je rekla da bi poštovanje osnovih ljudskih prava Srba na Kosovu i Metiohiji i osnovnih principa vladavine prava pomoglo u uspostavljanju stabilnosti.

    „Ne mislim da Aljbin Kurti ima za to apetit, ne mislim da ima bilo kakvu želju. Mislim da ima ambiciju da izazove oružane sukobe i nadam se da će biti dovoljno razuma da se takve stvari izbegnu, ali je svakako nedopustivo pretiti nasilnim uklanjanjem barikada.Na tim barikadama su žene i deca, stariji ljudi, u svakom smislu nejač, prosvetni radnici.Mislim da je mnogo lakše obezbediti im osnovna ljudska prava i osnovnu vladavinu prava, nego pokušavati da ih nasilno uklonite i time da prizivate žrtve“, ocenila je Brnabić.

    Ona je rekla da će ekonomska situacija na evropskom kontinentu biti još teža, što duže bude trajao rat u Ukrajini.

    „Naša ekonomija je direktno vezana za ekonomiju država članica Evropske unije, posebno i pre svega Nemačke.Ukoliko tamo bude recesije, ukoliko bude teška situacija neophodno je da i mi imamo izazove u tom smislu“, rekla je Brnabić.

    Ona je rekla da se jedan od izazova odnosi na energetiku i istakla da je sigurno da će sledeća zima biti još teža od ove.

    „Već se spremamo za sledeću zimu na razne načine i dodatnim podizanjem naših termo kapaciteta. Mi ćemo do sledeće zime imati još jednu termoelektranu od 350 megavata“, rekla je Brnabić i dodala da će nadležni pokušati da povećaju efikasnost gasnih elektrana tako da se dobije više energije sa jednakom količinom gasa.

    Ona je rekla da će se od sledeće grejne sezone koristiti toplotna i električna energija dobijena iz otpada.

    Brnabić je navela da će od sledeće godine oko „pet odsto domaćinstava u Beogradu biti pokriveno električnom energijom koja se dobija spaljivanjem otpada iz Vinče i oko deset odsto domaćinstava toplotnom enegrijom“.

    Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će u 2023. godini biti tri glavna izazova – ekonomija, energetika i „sveukupna stabilnost, odnosno nestabilnost na ovim prostorima“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]