• Brnabić: Vlada nije servisirala dugove Er Srbije, ali kao društvo vidimo koliko znači ova kompanija

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Premijerka Ana Brnabić negirala je da je Vlada Srbije servisirala dugove avio-kompanije Er Srbija ili na bilo koji način pružala finansijsku pomoć. Dodala je da se Er Srbija sama borila i to jako uspešno na izuzetno konkurentnom tržištu.
     
    Brnabić je rekla da kao predstavnik Vlade nema ništa protiv da država finansijski pomogne domaćoj avio-kompaniji koja je pretrpela gubitke zbog pandemije.
     
    Brnabić je navela da je avio-industrija najteže pogođena pandemijom i istakla da je čak i EU rekla da će relaksirati pravila oko državne pomoći avio-kompanijama.
     
    Ako će EU i zemlje EU finansijski pomagati svoje avio-kompanije, ja onda kao predsednica Vlade Srbije, nemam problem da i Vlada Srbije, ako bude potrebno, finansijski pomogne i podrži Er Srbiju zato što smo sada, za vreme pandemije, videli koliko nam je važna ta avio-kompanija„, kazala je Brnabić.
     
    Prema njenim rečima, da nije bilo Er Srbije, ne bismo mogli da dobijemo na vreme svu potrebnu zaštitnu opremu, respiratore, dodatnu pomoć i podršku. Takođe, tvrdi da ne bismo mogli da imamo onoliko humanitarnih letova kojima su građani Srbije vraćeni u zemlju.
     
    Svi mi zajedno kao društvo, ako ne pre, sada smo videli koliko nam je Er Srbija važna i koliko je dobra strateški bila odluka koju je doneo Aleksandar Vučić, kao predsednik Vlade u to vreme, da tražimo strateškog partnera, spasimo JAT i napravimo domaću avio-kompaniju kao što je Er Srbija„, zaključila je Brnabić.
     
    Podsetimo da je Er Srbija obavestila Etihad ervejz partners BV, kompaniju koju je nacionalni prevoznik iz Ujedinjenih Arapskih Emirata uspostavio da bi finansirao svoje podružnice, da potencijalno neće moći da ispuni svoje dužničke obaveze usled krize izazvane virusom korona. Er Srbija je u septembru 2015. godine uzela kredit od EAP i BV vredan 52,9 miliona dolara koji na naplatu dospeva u septembru 2020. godine, uz godišnju kamatnu stopu od 6,96 odsto.
     
    Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović nedavno je izjavila da je Er Srbija napravila oko 40 miliona evra gubitka od početka pandemije, koja je na dva meseca prizemljila sve komercijalne letove.
     
    Avio-kompanija sa sedištem u Abu Dabiju ima 49 odsto udela u Er Srbiji, dok ostatak kontroliše vlada Srbije. 

    Premijerka Ana Brnabić negirala je da je Vlada Srbije servisirala dugove avio-kompanije Er Srbija ili na bilo koji način pružala finansijsku pomoć. Dodala je da se Er Srbija sama borila i to jako uspešno na izuzetno konkurentnom tržištu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija