• Burnu utakmicu privatnih i državnog izdavača dodatno rasplamsali besplatni udžbenici

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Iz kojih udžbenika će osnovci učiti sledeće godine biraće se narednih meseci. Burnu utakmicu privatnih i državnog izdavača ove godine dodatno su rasplamsali besplatni udžbenici koje je na teren ubacila Fondacija „Alek Kavčić“ u saradnji sa Zavodom za udžbenike.

    Od izuma, patenta, preko sudskog spora u SAD, i višemilionske odštete, Aleksandar Kavčić stigao je i u priču o besplatnim udžbenicima u Srbiji. Deo novca od odštete potoršio je na udžbenike, za sada za treći i sedmi razred koji besplatno mogu da se preuzmu sa sajta njegove fondacije.

    „Do sada imamo oko 100.000 skinutih udžbenika, cilj je da se cela osnovna škola, svi udžbenički kompleti koji pokrivaju obavezne predmete postave na sajt“, kaže Aleksandar Kavčić.

    Narednih meseci škole biraju udžbenike za treći, četvrti, sedmi i osmi razred, za sada bez stava o mogućnosti da se odluče za besplatne, digitalne udžbenike.

    „Ja sam, pre svega, za fer utakmicu kada su u pitanju izdavači i da oni najbolji udžbenici se i koriste u školama“, kaže Milan Luković, direktor OŠ „Filip Filipović“.

    „Ove godine čekamo odluku Ministarstva, odnosno saopštenje Ministarstva i tako ćemo se i ponašati“, kaže  Milko Ikonić, direktor OŠ „Vuk Karadžić“ iz Čačka.

    Udruženje koje okuplja 15 privatnih izdavača tvrdi da su Kavčićevi udžbenici samo naizgled besplatni. Po takvim knjigama u pe-de-ef formatu, navode, ne može da se piše što znači da sledi trošak štampanja.

    „Gospodin Kavčić kada je želeo da pomogne roditeljima u Srbiji i obezbedi besplatne udžbenike nije se dovoljno informisao, nije proučio postojeći Zakon o udžbenicima, Zakon o autorskim pravima, poreski zakon“, kaže Nada Osmajić, predsednica Skupštine Udruženja izdavača udžbenika, nastavnih sredstava i učila Srbije.

    Naglašava da se svako skidanje pe-de-efa, a koji se, kako kaže, kao takav ne može koristiti za učenje, podrazumeva i da autoru koji je napisao taj udžbeniik platite.  

    „Mi imamo ugovore sa svojim autorima, poštujemo autorska prava, autori su napisali udžbenike, ne samo autori, ilustratori, prelamači, sve je to plaćeno, sve je to regulisano ugovorom. Ne razumem da se ovo pitanje poteže, poteže ga neko ko uopšte nema uvid u ugovore. Mislim da izdavači koji kritikuju treba da brinu o svojim cenama“, kaže Kavčić.

    Slobodno tržište, dodaje profesor Kavčić, dalo mu je legitimno pravo da za nula dinara ponudi udžbenike.

    U Ministarstvu prosvete navode da je svaka ideja koja je u okvirima Zakona o udžbenicima prihvatljiva, ali je potrebno sistemsko rešenje.

    „Da li je moguće sprovesti jednu ad hok ideju na način na koji je gospodin Kavčić izneo, iznosi već nedeljama u Srbiji ja nisam uveren, ali jesam otvoren da se na tu temu svakako razgovara sa svima onima koji su glavni akteri u toj priči“, kaže ministar prosvete i tehnološkog razvoja Branko Ružić. 

    A jedan od ključnih aktera roditelji, svakog septembra za jedan komplet knjiga, u zavisnosti od razreda izdvajaju do 12.000 dinara.

     

    Iz kojih udžbenika će osnovci učiti sledeće godine biraće se narednih meseci. Burnu utakmicu privatnih i državnog izdavača ove godine dodatno su rasplamsali besplatni udžbenici koje je na teren ubacila Fondacija „Alek Kavčić“ u saradnji sa Zavodom za udžbenike.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija