• Čadež: Potvrda auto-giganta da dolazi u Srbiju bila bi sjajna vest u nizu pesimističkih scenarija

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Predsednik PKS Marko Čadež izjavio je da bi potvrda najavljene investicije jednog od dva velika automobilska giganta sa kojima država pregovara o ulaganjima u Srbiju, bila najbolja vest.

     

    Ovo bi, naveo je predsednik Privredne komore Srbije, bilo sjajno u nizu pesimističkih scenarija po globalnu ekonomiju i loših vesti koje stižu iz međunarodnog okruženja usled ukrajinske krize.

     

    „To bi bila sjajna vest i u srećnija i bezbrižnija vremena, a kamoli u ovim okolnostima“, istakao je Čadež, u intervjuu za „24sedam“.
     
    Naglasio je da su analitičari su sve složniji, a privrednici sve zabrinutiji, da će posledice ukrajinske krize na globalnom nivou biti znatno veće, dalekosežnije i složenije nego posledice pandemije korone.
     
    „Brigu privrednicima ne stvara samo otežani pristup ruskom, ukrajinskom i beloruskom tržištu i potreba da u kratkom roku pronadju alternativna tržišta za plasman proizvoda i nabavku sirovina koje su uvozili iz tog regiona, već i prekidi globalnih lanaca snabdevanja koji prouzrokuju neravnotežu ponude i tražnje, poremećaje u snabdevanju, rekordne stope inflacije na svetskom nivou, povećanje troškova i proizvodnje i trgovina“, objasnio je Čadež, prenela je PKS.
     
    Кada je reč o izazovima u evropskoj, a posebno nemačkoj kao najjačoj autoindustriji, sa kojom su povezani domaći dobavljači, Čadež je rekao da kompanije koje ovde posluju, u proteklih mesec i po nisu prijavljivale veće specifične teškoće, osim onih sa kojima se suočava cela privreda i posebno metalski sektor.
     
    „Proizvođači auto-delova za sada na zalihama imaju nešto sirovina i repromaterijala nabavljenih ranije i proizvodnja se uglavnom odvija neometano, ali se oseća izvesno smanjenje starih porudžbina. Pojedine kompanije koje posluju u Srbiji su dosta optimistične, jer očekuju dodatne poslove na novim projektima nakon prestanka rada fabrika u Ukrajini, Rusiji i obustava u Evropi“, rekao je Čadež.
     
    Navodeći da je Evropska unija (EU) bila i ostaje naš najzačajniji ekonomski partner,  Čadež je ukazao da bi se nastavak negativnih kretanja u evropskoj ekonomiji zbog ukrajinske krize i te kako odrazio na poslovanje srpske privrede i predstavljao bi osnovni rizik za dostizanje projektovanih stopa našeg privrednog rasta.
     
    „Prema preliminarnim podacima za mart o robnoj razmeni sa svetom, privreda Srbije se za sada dobro drži, uprkos svim problemima koje je donela ukrajinska kriza“, rekao je Čadež.
     
    Кomentarišući prilike na energetskom tržištu na privredu Srbije, Čadež je rekao da na cene nafte i gasa, kao uvoznih energenata, ne možemo da utičemo, ali da veruje da će pregovori za gas Srbiji doneti nižu cenu, povoljniju od tržišne.
     
    Ono o čemu, kako je istakao, u ime privrede možemo da razgovaramo, jesu cene električne energije iz domaće proizvodnje koje će se, izvesno, povećati.
     
    „Neophodno je naći rešenje koje će posle 30. juna biti prihvatljivo i za industriju da može da plaća i za EPS da može da proizvodi“, poručio je Čadež.
     
    Osvrnuvši se na ukidanje zabrane izvoza žita, brašna i ulja, on je ocenio da je to dobro, ali da bi, iz ugla privrede, bilo bolje da je to ranije učinjeno, da su kvote utvrdjene za više meseci i da su finalni proizvodi na slobodnom režimu izvoza.
     
    PКS je od početka ukrajinske krize uspostavila i info-centar sa najaktuelnijim informacijama bitnim za kompanije izvoznike u Rusiju i Ukrajinu.
     
    Prema izveštajima u kojima se na dnevnom nivou prati situacija, izvoz u Rusiju za sada funkcioniše otežano, jer roba putuje i po mesec dana, ali bi, rekao je Čadež, najgori scenario za naše izvoznike bio da se novim restrikcijama EU prema Rusiji drumski saobraćaj potpuno obustavi.
     
    Na pitanje da li privreda može da očekuje nove pakete podrške Čadež je odgovorio da je PКS u stalnom kontaktu sa privrednicima i Vladom.
     
    „Eventualni paketi državne pomoći ovoga puta bi morali biti mnogo selektivniji od kovid paketa, u skladu sa prethodnom detaljnom procenom najugroženijih segmenata privrede“, ocenio je Čadež.
     
     

    Predsednik PKS Marko Čadež izjavio je da bi potvrda najavljene investicije jednog od dva velika automobilska giganta sa kojima država pregovara o ulaganjima u Srbiju, bila najbolja vest.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

    Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je za RTS da će gas za privredu od maja biti jeftiniji za 15 odsto. Do kraja godine obećava i priključenje oko 70.000 domaćinstava na […]