• Čadež: U naredna tri meseca zaživeće zajedničko tržište rada

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je jutros Tanjugu da će u naredna tri meseca zaživeti zajedničko tržište rada u okviru Otvorenog Balkana i jedinstvena radna dozvola.

    „Okidač za uspeh da smo došli dotle da potpisujemo (danas) šest važnih sporazuma jeste bio sastanak trojice lidera sa privrednicima u Beogradu i to sa onim najvećim iz celog regiona“, rekao je Čadež u Tirani uoči početka sastanaka predsednika Aleksandra Vučića i premijera Severne Makedonije i Albanije, Zorana Zaeva i Edija Rame u Palati Brigada.

    Čadež je rekao da je 4. novembra na sastanku u okviru Otvorenog Balkana razgovarano otvoreno o svemu onome što muči privredu u regionu, kao što su čekanje na granicama, skupa birokratija, skup izvoz uvoz i nedostatak radne snage.

    „Hvala Vučiću i premijerima Zaevu i Rami što su doneli, ne samo političku odluku da će brzo da deluju, već što su i svoje administracije povukli da donesu rešenja. Danas možemo da kažemo da od sutra krećemo u implemnetaciju, jer ćemo samim potpisivanjem ovih sporazuma, u roku od naredna tri meseca, već imati zajedničko tržište rada sa jedinstvenom radnom dozvolom“, rekao je Čadež Tanjugu i naglasio da je to velika stvar.

    Dodao je da će zaživeti i mnogo drugih stari koje će olakšati trgovinu i da će lideri tri zemlje u toku dana objasniti privrednicima šta sve mogu da očekuju.

    „Uspeli smo da odgovor politike bude ono što je privreda želela i to je zaista pravi dijalog. Okidač jeste bio sastanak sa privredom u Beogradu 4. novembra i nepuna dva meseca je prošlo i danas imamo konkretna rešenja koja štede novac i vreme i čine privredu konkurentnom“, naveo je on.

    U Palati Brigada biće popisano čak šest sporazuma.

    To su Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, Sporazum o povezivanju šema elektronske identifikacije građana ZB, Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na ZB i Sporazum između Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednosti (AEOS).

    Takođe, biće potpisan Sporazum između Vlade Severne Makedonije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednosti (AEOS).

    Šesti sporazum o saradnji akreditacionih tela biće potpisan na marginama samita.

    U delegaciji Srbije su i ministar finansija Siniša Mali i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

    Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je jutros Tanjugu da će u naredna tri meseca zaživeti zajedničko tržište rada u okviru Otvorenog Balkana i jedinstvena radna dozvola.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]