radnik Foto: hipopx
Srbija

Cena nekretnina zavisiće od inflacije, rasta cena gradnje i nedostatka radne snage u građevinarstvu

Izvor: 
RTV Pet, 03/12/2021 - 12:01U Srbiji se stanovi u čak 80 posto slučajeva kupuju gotovinom, a potražnja ne jenjava iako su cene stambenih kvadrata porasle između 20 i 30 posto, dok stručnjaci iz ove oblasti očekuju i njihovo dalje poskupljenje

Cena nekretnina u narednom periodu zavisiće od inflacije, porasta cena gradnje i nedostatka radne snage u građevinarstvu, ocenjeno je na regionalnom "Balkans properti forumu" u Beogradu.

Domaće tržište nekretnina je veoma likvidno, a uz razvoj infrastrukture odmah dolazi i do rasta cena stanova, kazala je predsednica Nacionalnog udruženja procenitelja Danijela Ilić, dodajući da će se taj trend nastaviti.

Ona je navela da rast cena nekretnina nije specifičan samo za Srbiju, već da je to globalni trend.

Govoreći o promenama koje se mogu očekivati u narednoj godini na domaćem tržištu nepokretnosti u kontekstu globalnih trendova kad je u pitanju primena eko standarda u gradnji, Danijela Ilić je ocenila da naše tržište nekretnina ne može da stigne zahteve koji su postavljeni zelenom agendom Evropske unije.

Ona je dodala i da posle izuzetnog porasta tražnje za kuće van gradova u vreme lokdauna, sada njihova popularnost ipak opada.

Direktor investicija kompanije CBRE  Uroš Grujić, međutim, ne očekuje dalji rast cena nekretnina. Kaže da pandemija u sektoru nekretnina Jugoistočne Evrope, pa i kod nas, nije imala tako veliki uticaj kao u Zapadnoj Evropi, te da su cene stanova u Srbiji i sada na predpandemijskom nivou, a da su neki poskupeli, pre svega, zbog lokacije.

Upozorio je, ipak, da bi narastajuća inflacija mogla imati značajan uticaj na sektor nekretnina, ne samo u ovom regionu nego i globalno.

Na Forumu je posebno istaknut značaj sprovođenja Zelene agende Evropske unije i obaveza koje će nastupiti kako bi do 2050. godine emisija ugljen-dioksida bila eliminisana.

To je ocenjeno i kao šansa za sektor nekretnina, jer će oni koji budu blagovremeno implementirali pravila za sprečavanje klimatskih promena u svoje projekte biti u boljoj tržišnoj poziciji.
MarketingNajnovije vesti