• Cene u martu više za devet odsto u odnosu na prošlu godinu – može li se predvideti kraj inflacije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Jasmin Hodžić iz Ministarstva trgovine kaže za RTS da su gotovo svi prehrambeni proizvodi poskupeli u odnosu na prošlu godinu. Napomenuo je da bi bilo ambiciozno i arogantno da se predviđa pad inflacije zbog konteksta koji danas postoji u evropskom okviru.

    U Srbiji su još krajem prošle godine donete uredbe o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica. Ona kojom se regulišu cene brašna, šećera, ulja, mleka i svinjskog buta – ističe 2. maja, dok hleb „sava“ ima zaštićenu cenu do 10. maja. Takođe, već nedeljama Vlada određuje cene benzina i dizela na pumpama. Republički zavod za statistiku pre nekoliko dana saopštio je da su potrošačke cene u martu bile više za 9,1 odsto nego istog meseca prošle godine.

    Jasmin Hodžić iz Ministarstva trgovine rekao je za RTS da su gotovo svi prehrambeni proizvodi poskupeli u odnosu na prošlu godinu, kao i da je najviše poskupelo juneće meso, a najmanje mleko i mlečni proizvodi.

    Dodao je da je stepen inflacije tokom februara i marta iznosio oko 0,8 odsto i da je bio isti i u januaru i februaru.

    „Imamo smanjeni intenzitet rasta cena, to jest smanjeni inflatorni pritisak, što smo negde i predvideli“, naveo je Hodžić.

    Objasnio je da je na rast cena uticao rast cena sirovina, energenata, ali i da je posledice ostavila pandemija, kao i sukob u Ukrajini.

    Hodžić je istakao da nema pojeftinjenja prehrambenih proizvoda, ali i da je rast cena bio kontrolisan.

    „Odnos zarade i potrošačke korpe je u istom nivou kao prošlogodišnji. Statistički gledano, odnos prosečne zarade i prosečne potrošačke korpe je 1,14 odsto, a odnos minimalne potrošačke korpe sa minimalnom zaradom je 0,59. Međutim, ta statistika često nije odraz pravog stanja u kućnom budžetu. Vlada je donosila mere, kao što javnost zna, da se pojača lični budžet građana sa povećanjem minimalnih zarada građana, tako da je Vlada učinila sve kako bi se zaštitio lični budžet svakog građanina“, rekao je Jasmin Hodžić.

    Dodao je da su mere Vlade kojima su ograničene cene šest osnovnih životnih namirnica i cenu hleba „sava“ usporile inflaciju u Srbiji i rast cena ostalih proizvoda, što, kako je naveo, potvrđuju izveštaji Narodne banke Srbije.

    „Razgovaramo sa svim akterima na tržištu. Pratimo na dnevnom nivou situaciju i čini mi se da će Vlada blagovremeno reagovati, kao što je uvek i radila“, poručio je Hodžić.

    Napomenuo je da bi bilo ambiciozno i arogantno da se predviđa pad inflacije, pošto kontekst koji danas postoji u evropskom okviru ne daje za pravo da može da se predvidi stepen inflacije.

    „Stvari su se promenile u poslednja dva meseca zbog ukrajinske krize koja je izazvala inflatorne i tržišne šokove koje danas živimo. Teško je predviđati šta će se u narednom periodu desiti baš zbog globalnih dešavanja“, naglasio je Hodžić.

     

    Jasmin Hodžić iz Ministarstva trgovine kaže za RTS da su gotovo svi prehrambeni proizvodi poskupeli u odnosu na prošlu godinu. Napomenuo je da bi bilo ambiciozno i arogantno da se predviđa pad inflacije zbog konteksta koji danas postoji u evropskom okviru.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Strip u fokusu – D.I.Y. Strip Fest u Parobrodu

    U subotu 20. aprila, u Ustanovi kulture "Parobrod" u Beogradu od 11 do 19 časova, biće održan jedinstveni događaj - D.I.Y. Strip Fest. Ovaj bazar slavi domaći nezavisni strip i pruža […]