Automobil Foto: pxhere
Srbija

Centar za prikupljanje i obradu podataka će omogućiti da se proverava brzina vozila i dobiju podaci o njihovim registarskim tablicama

Izvor: 
RTS/Tanjug Sre, 24/02/2021 - 20:51Centar za prikupljanje i obradu podataka o saobraćaju na auto-putevima u Srbiji otvoren je na naplatnoj stanici "Beograd" u Vrčinu, u prisustvu premijerke Ane Brnabić.

Centar obrađuje sve podatke sa nadzornih kamera na auto-putu, sa naplatnih stanica i iz njega se upravlja svom signalizacijom na auto-putevima u Srbiji.

Na primer, centar će omogućiti da se proverava brzina vozila i dobiju podaci o njihovim registarskim tablicama i prosečnoj brzini kojom su se kretali na auto-putu.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će Centar povećati bezbednost učesnika u saobraćaju i doprineti zaštiti životne sredine. 

Tom prilikom je na naplatnoj stanici Beograd pušten u rad i punjač za električne automobile, a Brnabićeva je istakla da je i to doprinos smanjenju aerozagrađenja u zemlji. 

Dva električna automobila mogu istovremeno da se pune. To mesto je vidno obleženo zelenim znakom na kome su automobil i utičnica.

"Nastavićemo da razvijamo ovaj 'mozak' Puteva Srbije. Očekujem da će to rezultirati većim prlivima u budžet preko kazni za vangabaritni transport. Imamo veliki broj kamiona koji su van gabarita koji prekomerno uništavaju naše puteve", rekla je Brnabićeva.

Istakla je da su to uglavnom kamioni iz inostranstva koji su u tranzitu i da ćemo kažnjavanjem tih kamiona pokazati da se ovde poštuju zakoni i da ne mogu ni ovde to da rade kao što to ne mogu u svojim zemljama niti u zemljama EU.

Premijerka Brnabić je čestitala "Putevima Srbije" na modernizaciji i digitalizaciji praćenja saobraćaja.  

Otvaranju su prisustvovali i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i v. d. Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

 
MarketingNajnovije vesti