• Četiri poslanika vlasti i opozicije u štrajku glađu ispred Skupštine Srbije. Među njima i Pančevka

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Četiri poslanika Skupštine Srbije štrajkuje glađu na stepenicama ispred glavnog ulaza u parlament. U štrajk je najpre stupio samostalni poslanik Miladin Ševarlić jer, kako je naveo, nije u mogućnosti da pokrene skupštinsku raspravu „o povredama teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i nepoštovanju Rezolucije 1244“. Potom mu se pridružio lider opozicionog desničarskog pokreta „Dveri“ Boško Obradović. Odmah za njima u štrajk glađu stupili su i poslanici vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović i Pančevka Sandra Božić, sa zahtevom da tužilaštvo reaguje i pokrene tužilačku istragu protiv Boška Obradovića, piše Radio Slobodna Evropa.

    Ispred Skupštine Srbije okupilo se i nekoliko desetina građana koji pružaju podšku jednoj ili drugoj strani u štrajku, javila je reporterka Radija Slobodna Evropa (RSE). Ispred stepeništa Skupštine Srbije gde se nalaze poslanici u štrajku, postavljena je zaštitna ograda gde je raspoređen i kordon policije.

    Predsednik „Dveri“ Boško Obradović izjavio je da štrajk neće prekinuti „sve dok vlast ne pozove opoziciju za pregovarački sto“.

    Obradović je novinarima ispred Skupštine kazao da te pregovore ne može da organizuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić jer smatra „da on nema više autoritet za tako nešto“, već da bi na razgovore mogla da pozove neka istaknuta ličnost iz redova srpskog naroda i „svi bi se odazvali“.

    Poslanici SNS u kontraštrajku

    Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović i poslanica SNS-a Sandra Božić, koji su takođe stupili u štrajk glađu traže da tužilaštvo reaguje na ispade Boška Obradovića. Njih dvoje sede na stolicama pored glavnog ulaza u parlament.

    „Odlučili smo da stupimo u štrajk glađu zato što smatramo da je došao dvanaesti čas da Tužilaštvo i sudstvo u Srbiji reaguju na fašističke ispade Boška Obradovića i na sve ono što se u Srbiji u njegovoj i u režiji Dragana Đilasa (lider opozicione Stranke slobode i pravde) radi već nekoliko godina. Policija je uradila svoj posao. Oni koji su prebili (poslanika Marjana) Rističevića su prekršajno procesuirani, ali to nije dovoljno jer organizatori nisu procesuirani. Očekujem da se pokrene tužilačka istraga protiv Obradovića i Đilasa“, rekao je Martinović novinarima ispred Skupštine Srbije.

    Podsetimo, lider Dveri je, zajedno sa grupom svojih poslanika i pristalica, u petak organizovao protest na ulazu u zgradu parlamenta, gde su pokušavali da spreče ulaz u Skupštinu ministrima i narodnim poslanicima. Tom prilikom poslaniku naprednjaka Marjanu Rističeviću je pocepan sako. Dveri su negodovale zbog izmena seta izbornih zakona.

     

    Na pitanje zašto nisu počeli štrajk glađu čim se to dogodilo, Martinović je rekao da su hteli tužilaštvu da ostave vreme da reaguje.

    „Prošla su dva dana, nije reagovalo. Ostajemo dok ne počnu da rade svoj posao. Ne mogu jedna pravila za Đilasa i Obradovića a druga za ljude od krivi i mesa“, rekao je Aleksandar Martinović.

    Dok četiri poslanika štrajkuju glađu ispred parlamenta, zasedala je Skupština Srbije koja je usvojila izmene i dopune Zakona o izboru narodnih poslanika i o lokalnim izborima, kao i izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Kada su poslanici izlazili iz zgrade parlamenta, grupa okupljenih ispred zaštitne ograde uzvikivala je „ua“. Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović je sišao do ograde gde se raspravljao sa okupljenima.

    Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović izjavio je da on i njegova partijska koleginica Pančevka Sandra Božić odlučili da stupe u štrajk glađu zato što smatraju da je došao čas da tužilaštvo i sudstvo u Srbiji reaguju na, kako je rekao, fašističke ispade Boška Obradovića i na sve što se radi u režiji Dragana Đilasa nekoliko godina.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Kako u Srbiji žive danas osobe zaražene virusom HIV

    Broj partnera, zagrljaj, boravak u istoj prostoriji, samo ljudi koji koriste drogu intravenskim putem, samo muškarci koji imaju odnose sa muškarcima, „neće meni da se desi“ i druge, predrasude […]

    Proleće počinje u sredu ujutru

    Proleće će ove godine početi u sredu 20. marta u 04.06 časova, dok u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen, saopštilo je Astronomsko društvo ''Ruđer […]