• Čime je koronavirus iznenadio lekare

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Srbiji je od posledica Kovida-19 od početka epidemije preminula 71 osoba. Zaraženo je 3.105 ljudi. Epidemiolog Predrag Kon navodi za RTS da je šesta nedelja jedna od ključnih i da je najvažniji zadatak sprečiti virus da uđe u kolektiv. Radi se o virusu koji u nekoliko dana razori pluća, navodi Nebojša Lađević, direktor Centra za anesteziologiju i reanimaciju KBC-a. Bez policijskog časa epidemija se teško može staviti pod kontrolu, ocenjuje dr Peng Džićang, šef kineskog ekspertskog tima.

    Epidemiolog Predrag Kon navodi za RTS da Srbija ulazi u šestu nedelju, kada je svuda u svetu bila najteža situacija i da je najvažniji zadatak sprečiti virus da uđe u kolektiv.

    „Mi smo došli do situacije da smo zaravnili tu krivulju i već šesti dan nemamo nagli porast. Ovaj mali porast od juče nije neočekivan. U svakom slučaju prethodna i ova šesta nedelja su ta faza maksimuma. Sad je trenutak kad može da se desi da nam virus uđe u osetljivi kolektiv npr. – domove za stara lica i to treba da izbegnemo jer tada bi došlo do naglog porasta i novih problema. Treba da sačekamo da prođe još šesta nedelja i onda se očekuje da počnemo da izlazimo iz ove situacije“, objašnjava Kon.

    Dodaje da ga je iznenadio potencijal virusa.

    „Očekivao sam da će biti zahvaćena Kina i eventualno još dvadesetak zemalja u Aziji i da će tu stati. Međutim, virus se raširio po celom svetu, napravio je pandemiju. Ni Svetska zdravstvena organizacija nije imala dovoljno hrabrosti da odmah saopšti da virus ima ovako jak potencijal jer ni oni zto nisu očekivali. U ovoj situaciji mi znamo da ćemo imati još posla sa ovim virusom“, objašnjava Kon. 

    Kako kaže, treba izbeći svaku vrstu kontakata jer ako nemamo kontakata virus nema gde i polako nestaje.

    Virus u nekoliko dana uništi pluća 

    Nebojša Lađević, anesteziolog, direktor Centra za anesteziologiju i reanimaciju KBC-a navodi da se radi o virusu koji u nekoliko dana razori pluća.

    „Drugačiji je nego sve ono na šta smo do sada navikli. Ono što nas iznenađuje i brine je to što je kod ovog virusa velika smrtnost. Međutim, raduje nas to što smo neke pacijente već odvojili od mehaničke ventilacije“, objašnjava Lađević.

    Navodi da se anesteziolozi nalaze 24 sata pored pacijenata i imaju stalni uvid u poremećaj stanja, napredovanje bolesti.

    „Susretali smo se sa pacijentima kod kojih dođe do poboljšanja stanja, a onda se iz neobjašnjivih razloga u sledeća dva ili tri sata desi pogoršanje“, navodi Lađević.

    Navodi da se u ovom trenutku  136 osoba nalazi na mehaničkoj ventilaciji.

    „Svako ko je na respiratoru je životno ugrožen. Mi se nadamo da ćemo uspeti određeni procenat da izvučemo iz tako teškog stanja. To dosta zavisi i od drugih bolesti koje ti pacijenti imaju“, objašnjava Lađević.

    Navodi da se anesteziolozi nalaze u prvim linijama lečenja teških pacijenata.

    „Večeras u smeni se smenjuje preko stotinu anesteziologa u skafanderima. Oni se u ovim trenucima bore za živote pacijenata koji su na mehaničkoj ventilaciji“, navodi Lađević. 

    Policijski čas ključan u borbi protiv Kovida-19 

    Dr Peng Džićang, šef kineskog ekspertskog tima koji već neko vreme pomaže srpskim lekarima u borbi protiv koronavirusa ocenjuje za RTS da je epidemiološka situacija u Srbiji u poodmakloj fazi i da je Vlada Srbije preduzela dobre i efikasne mere za kontrolisanje epidemije.

    „Povećava se broj dijagnostifikovanih pacijenata, ali to nije tako strašno, kroz izvesno vreme broj obolelih će početi da opada. Vlada Srbije je preduzela sve mere koje su bile potrebne i mi smatramo da te mere daju određene rezultate“, navodi Džićang.

    Govoreći o mogućnosti produžetka policijskog časa navodi da će kineski stručnjaci podržati tu meru jer se ona pokazala veoma efikasnom u Kini. 

    „Ukoliko se Vlada Srbije odluči na produženje policijskog časa verujem da će na taj način  biti smanjena mogućnost okupljanja, samim tim i smanjena mogućnost daljeg širenja zaraze. Ukoliko se ne uvede vrlo teško ova epidemija može da se stavi pod kontrolom“, navodi Džićang.

    Saveti ruskih lekara u borbi protiv Kovida-19 

    Epidemiolog pukovnik Rustam Aminjev koji se nalazi u ekipi ruskih lekara navodi da preduzete mera u Srbiji daju ohrabrujuće rezultate. 

    Navodi da ekipa lekara iz Rusije ima veliko iskustvo, da su radili često u vanrednim stanjima zbog bolesti, u Rusiji i u mnogim krajevima sveta.

    „Mi smo odredili četiri najvažnija saveta u ovakvoj situaciji. Prvo da svaki od lekara mora koristiti ličnu zaštitnu opremu, drugo – da u svakoj bolnici mora da postoji put kroz koji prolaze isključivo kovid pacijenti, koji ne smeju da imaju nikakav kontakt sa drugim pacijentima koji nisu oboleli. Treće – moraju se pratiti sva uputsva za dezinfekciju, a dezinfekcija mora da se obavlja često, češće nego do sada. Četvrto, bolnica mora biti podeljena na crvenu i zelenu. Čist zeleni deo je onaj bez kovida, crveni- onaj gde su oboleli i lekari koji isključivo te pacijnete zbrinjavaju. I nema, ne sme da bude mešanja crvene i zelene zone“, ističe pukovnik Aminjev.

    U Srbiji je od posledica Kovida-19 od početka epidemije preminula 71 osoba. Zaraženo je 3.105 ljudi. Epidemiolog Predrag Kon navodi za RTS da je šesta nedelja jedna od ključnih i da je najvažniji zadatak sprečiti virus da uđe u kolektiv. Radi se o virusu koji u nekoliko dana razori pluća, navodi Nebojša Lađević, direktor Centra za anesteziologiju i reanimaciju KBC-a. Bez policijskog časa epidemija se teško može staviti pod kontrolu, ocenjuje dr Peng Džićang, šef kineskog ekspertskog tima.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]