• CRTA: Političkog pluralizma u informativnim emisijama nema gotovo ni u tragovima

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Jednogodišnja analiza centralnih dnevnika televizija s nacionalnom pokrivenošću, koju je sprovela CRTA, pokazala je izrazito neravnopravnu zastupljenost vlasti i opozicije.

    Od jula 2020. do kraja juna 2021. godine, predstavnici vladajuće većine zauzeli su čak 93 odsto vremena u programu koji se bavi političkim akterima, dok su predstavnici opozicije bili predstavljeni u preostalih sedam odsto minutaže, navodi se u saopštenju Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

    O vlasti, u programima nacionalnih televizija (RTS, Pink, Prva, Hepi i B92) izveštavalo se uglavnom neutralno (63 odsto) i pozitivno (37 odsto), dok su opozicioni akteri dominantno bili prikazani negativno (57 odsto vremena opredeljenog za njih). Nešto viši procenat zastupljenosti opozicije u pojedinim mesecima bio je rezultat pojačanog negativnog izveštavanja o opozicionim akterima.

    U proteklih godinu dana, iz meseca u mesec održavan je trend velike zastupljenosti Aleksandra Vučića. Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke bio je praktično “svaki drugi” sagovornik u televizijskim vestima jer je za njega bila rezervisana polovina ukupnog vremena posvećenog domaćim političarima.

    Medijska slika kao i pre izbora

    Nastavlja se trend nejednakosti u pristupu medijima koji je karakterisao i period pre parlamentarnih izbora, a samo je na kratko bio prekinut nešto balansiranijom medijskom slikom tokom zvaničnog perioda izborne kampanje, piše u saopštenju CRTA.

    „Takva pristrasnost u centralnim informativnim emisijama je zabrinjavajuća s obzirom na činjenicu da je u Srbiji televizija i dalje medij putem kojeg se informiše najveći broj građana i to dominantno preko televizija s nacionalnom pokrivenošću, u odnosu na koje je uticaj kablovskih kanala gotovo zanemarljiv“, kažu u ovoj organizaciji.

    Uživo obraćanja predsednika redovna pojava

    Osim zastupljenosti u centralnim dnevnicima, kontinuirano se beleži i veliki broj obraćanja predsednika Vučića uživo građanima, što putem direktnih uključenja sa različitih događaja, što kroz gostovanja u televizijskim emisijama, pokazuje istraživanje.

    Značajan porast obraćanja uživo evidentan je u poslednjih nekoliko meseci. Predsednik se građanima obraćao uživo svakog drugog dana od oktobra 2020. do marta 2021. godine, dok je skoro svakodnevna obraćanja imao u periodu od marta do kraja juna.

    Nalazi posmatranja medija, koje je uradila CRTA, još jedan su pokazatelj da političkog pluralizma nema gotovo ni u tragovima u centralnim informativnim programima nacionalnih televizija, te da je građanima uskraćeno pravo na objektivno informisanje.

    Posredstvom medija stavovi građana formiraju se uveliko pre početka izborne kampanje i zato se mora uzeti u obzir medijska slika u dužem vremenskom periodu pre početka izborne kampanje, kako bi se moglo oceniti da li postoje uslovi za poštene i slobodne izbore, navodi se u saopštenju.

     

    Jednogodišnja analiza centralnih dnevnika televizija s nacionalnom pokrivenošću, koju je sprovela CRTA, pokazala je izrazito neravnopravnu zastupljenost vlasti i opozicije.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Strip u fokusu – D.I.Y. Strip Fest u Parobrodu

    U subotu 20. aprila, u Ustanovi kulture "Parobrod" u Beogradu od 11 do 19 časova, biće održan jedinstveni događaj - D.I.Y. Strip Fest. Ovaj bazar slavi domaći nezavisni strip i pruža […]