TV Kamera Foto: pixabay
Srbija

CRTA: Političkog pluralizma u informativnim emisijama nema gotovo ni u tragovima

Izvor: 
021 Čet, 08/07/2021 - 17:21


Jednogodišnja analiza centralnih dnevnika televizija s nacionalnom pokrivenošću, koju je sprovela CRTA, pokazala je izrazito neravnopravnu zastupljenost vlasti i opozicije.

Od jula 2020. do kraja juna 2021. godine, predstavnici vladajuće većine zauzeli su čak 93 odsto vremena u programu koji se bavi političkim akterima, dok su predstavnici opozicije bili predstavljeni u preostalih sedam odsto minutaže, navodi se u saopštenju Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

O vlasti, u programima nacionalnih televizija (RTS, Pink, Prva, Hepi i B92) izveštavalo se uglavnom neutralno (63 odsto) i pozitivno (37 odsto), dok su opozicioni akteri dominantno bili prikazani negativno (57 odsto vremena opredeljenog za njih). Nešto viši procenat zastupljenosti opozicije u pojedinim mesecima bio je rezultat pojačanog negativnog izveštavanja o opozicionim akterima.

U proteklih godinu dana, iz meseca u mesec održavan je trend velike zastupljenosti Aleksandra Vučića. Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke bio je praktično “svaki drugi” sagovornik u televizijskim vestima jer je za njega bila rezervisana polovina ukupnog vremena posvećenog domaćim političarima.

Medijska slika kao i pre izbora

Nastavlja se trend nejednakosti u pristupu medijima koji je karakterisao i period pre parlamentarnih izbora, a samo je na kratko bio prekinut nešto balansiranijom medijskom slikom tokom zvaničnog perioda izborne kampanje, piše u saopštenju CRTA.

"Takva pristrasnost u centralnim informativnim emisijama je zabrinjavajuća s obzirom na činjenicu da je u Srbiji televizija i dalje medij putem kojeg se informiše najveći broj građana i to dominantno preko televizija s nacionalnom pokrivenošću, u odnosu na koje je uticaj kablovskih kanala gotovo zanemarljiv", kažu u ovoj organizaciji.

Uživo obraćanja predsednika redovna pojava

Osim zastupljenosti u centralnim dnevnicima, kontinuirano se beleži i veliki broj obraćanja predsednika Vučića uživo građanima, što putem direktnih uključenja sa različitih događaja, što kroz gostovanja u televizijskim emisijama, pokazuje istraživanje.

Značajan porast obraćanja uživo evidentan je u poslednjih nekoliko meseci. Predsednik se građanima obraćao uživo svakog drugog dana od oktobra 2020. do marta 2021. godine, dok je skoro svakodnevna obraćanja imao u periodu od marta do kraja juna.

Nalazi posmatranja medija, koje je uradila CRTA, još jedan su pokazatelj da političkog pluralizma nema gotovo ni u tragovima u centralnim informativnim programima nacionalnih televizija, te da je građanima uskraćeno pravo na objektivno informisanje.

Posredstvom medija stavovi građana formiraju se uveliko pre početka izborne kampanje i zato se mora uzeti u obzir medijska slika u dužem vremenskom periodu pre početka izborne kampanje, kako bi se moglo oceniti da li postoje uslovi za poštene i slobodne izbore, navodi se u saopštenju.

 
MarketingNajnovije vesti