• Da vihor opet pokrene „Banatske vetrenjače“: Udruženje iz Zrenjanina vodi projekat obnove starih mlinova

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Udruženje „Godina Pupina“ iz Zrenjanina, u saradnji Zavodom za zaštitu spomenika kulture, pokrenulo je projekat „Banatske vetrenjače“, a glavni cilj je nastavak rekonstrukcije „Bošnjakove vetrenjače“ u selu Melenci, koja je započeta još pre petnaest godina.

     

    Za rekonstrukciju „Bošnjakove vetrenjače“ Pokrajinski sekretarijat za kulturu je odvojio 400.000 dinara.

     

    „Još ranije, urađene su dve faze rekonstrukcije, učvršćeni temelji i obnovljen krov vetrenjače, a treća i četvrta faza, koje su u planu, treba da obezbede postavljanje nove stolarije, uređenje enterijera i postavljanje krila“, kaže Robert Sabo, predsednik udruženja „Godina Pupina“.

     

    On dodaje da jepored „Bošnjakove vetrenjače“, na izlazu iz sela Melenci, prema Bašaidu, postojala i „Kišova vetrenjača“, koja je potpuno urušena.

    Onima koji su sumnjičavi zbog akcije preuređenja ovih građevina iz udruženja poručuju da oni promovišu i proučavaju Pupinovo nasleđe, a da su vetrenjače neizostavan deo njegovog detinjstva.

    „Nezaobilazni činilac života u panonskoj ravnici jeste vetar, kao simbol snage prirode,njene energije koju čovek od davnina kroti i koristi“, dodaje Robert Sabo, uz napomenu da je osnovna vizija obnovestarih vetrenjača, da ponovo gordo rašire krila i postanu mesta vizuelnog ukrasa banatske ravnice, koja će privlačiti posetioce iz daleka.

    Na tome se neće zaustaviti, budući gosti će imati priliku da probaju pekarske proizvode – hleb, kifle,kolače i druge đakonije proizvedene od brašna mlevenog na kamenu koji će se okretati snagom ravničarskog vetra.

    Uz stvaranje „Mlinskog parka“, ova faza projekta „Banatske vetrenjače“ podrazumeva oživljavanje priče o njima, reprezentativnu izložbu u zrenjaninskom Muzeju, štampanje prigodne brošure, sve to u saradnji sa institucijama kulture i negovanja tradicije.

    „Knjiga i izložba Dušana Marinkovića, čiji je izdavač Muzej u Zrenjaninu, polazna je osnova našeg daljeg delovanja“, napominje Sabo, ističući veliko interesovanje javnosti i skoro formiranje stručnog tima koji će nadograditi projekat i kroz „Mlinski park“.

    On će, osim vetrenjača, afirmisati vrednost nekadašnjih suvača, kakva je pre svih, čuvena u Kikindi, ali i starih industrijskih mlinova, a sve to sa ciljem očuvanja kulturnog nasleđa, razvoja obnovljivih izvora energije, ekološke privrede i turističke prezentacije atrakcija srednjeg i severnog Banata.

    Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević uručila je 3. juna, u amfiteatru Arhiva Vojvodine u Novom Sadu, 400.000 dinara za projekat „Banatske vetrenjače“ udruženju „Godina Pupina“ iz Zrenjanina.

     

    Beskrilna „sestra“

    Pupinovo rodno selo Idvor, u srednjem Banatu, na svom severnom kraju doseže do atara sela Melenci i 118 godina starog zdanja „Bošnjakove vetrenjače“ i njene nešto mlađe, Idvoru bliže i isto takobeskrilne sestre u Belom Blatu.

     

    Duh vremena

    Stare i uglavnom zapuštene i oštećene vetrenjače, svojevrsne su preteče savremenih vetroparkova, koji niču u Banatu.

    Nekadašnji mlinovi mogu da postanu i ozbiljna turistička atrakcija za sve koji imaju želju da izbliza osete duh starih vremena, pišu Novosti.

     

    Udruženje „Godina Pupina“ iz Zrenjanina, u saradnji Zavodom za zaštitu spomenika kulture, pokrenulo je projekat „Banatske vetrenjače“, a glavni cilj je nastavak rekonstrukcije „Bošnjakove vetrenjače“ u selu Melenci, koja je započeta još pre petnaest godina.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija