• Dačić: Naši građani će među prvima dobiti dozvolu za EU

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uveren je da će Srbija biti među prvim zemljama koje će dobiti dozvolu da njeni građani mogu da uđu na teritoriju EU, ukoliko se popravi epidemiološka situacija u vezi sa koronavirusom.

    EU je pre dva dana preporučila svim svojim članicama da zbog pogoršanja epidemiološke situacije u našoj zemlji, na spisak nepoželjnih stave državljane Srbije, a Dačić u intervjuu za portal Pink.rs kaže da EU svake dve nedelje ažurira podatke vezano za korona virus.

    „Prilikom prethodne revizije, EU je dala jednu preporuku svim članicama da Srbiju stave na listu bezbednih zemalja čiji građani mogu slobodno da ulaze u te zemlje. To znači od 1. jula. Međutim, razne države članice to primaju kao preporuku i nisu sve čak ni tada stavile Srbiju na režim slobodnog ulaska“, rekao je Dačić.

    Navodi da je i u slučaju nove preporuke EU reč samo o preporuci, ali da je sada ta preporuka negativna po nas.

    Napomenuo je da ova odluka neće imati neke velike posledice, jer većina zemalja inače ne dozvoljava ulazak građanima Srbije, naročito posle povećanja broja zaraženih.

    Dačić kaže da je njegov savet svim građanima da ne kreću nigde na put dok se prvo ne informišu detaljno, a na pitanje šta je sa građanima koji se nalaze na teritoriji EU dok ove preporuke traju, navodi da svi oni koji su sada već negde, kao što su naši građani u Grčkoj, neće imati nikakve posledice, te da će do kraja aranžmana moći da budu u tim zemljama.

    „Kada je reč o Grčkoj niko ne može da kaže koliko će to trajati. Moram da kažem da oni imaju interes kada im građani Srbije dolaze. Ali, problem je što je veliki broj naših turista koji je tamo otišao testiran i bio pozitivan. Te sve mere će se ponovo 31. jula analizirati“, rekao je šef diplomatije.

    Napomenuo je da državljani Srbije ne mogu da uđu u Italiju i Nemačku, u Francusku može da se uđe trenutno bez ograničenja i da se tranzitira kroz tu zemlju, u Veliku Britaniju mogu ako imaju vizu, a u Austriji nije dozvoljen ulazak za građane koji nemaju regulisan boravak.

    Ulazak nije dozvoljen ni u Rusiju, a Dačić kaže da se u Tursku i Egipat može bez testova i slobodno.

    Naveo je da, kada je reč o regionu, naši građani mogu da uđu bez ograničenja u Albaniju i BiH, da je Bugarska pre neki dan zatvorila granice za građane Srbije, a da su za ulazak u Mađarsku potrebna dva negativna testa ne starija od pet dana, te da ulazak u Rumuniju nije dozvoljen ulazak.

    „U Severnu Makedoniju može da se uđe, tranzit je moguć i on može da traje do tri sata. Mi se nalazimo na toj crvenoj listi i u Sloveniju praktično nije dozvoljen ulazak za državljane Srbije, sem nekih izuzetnih slučajeva, ali teško se dobijaju dozvole za tako nešto“, kaže Dačić.

    Naveo je da Srbija nema ni prema kome zabranu ulaska, sem prema Crnoj Gori.

     

    Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uveren je da će Srbija biti među prvim zemljama koje će dobiti dozvolu da njeni građani mogu da uđu na teritoriju EU, ukoliko se popravi epidemiološka situacija u vezi sa koronavirusom.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]