• Dačić: Od 1. januara usvojen 191 zakon; Ne postoji razlog da se poziva protiv referenduma

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić izjavio je danas da je parlament od 1. januara do danas doneo 191 zakon, od čega samo 14 po hitnom postupku i najavio da će se već početkom sledeće godine raspravljati o izbornim zakonima.

    Dačić je u Skupštini Srbije na godišnjoj konferenciji za novinare rekao da su u tom periodu usvojena i 104 akta.

    Od konstituisanja 3.avgusta 2020.godine do danas skupština je usvojila 241 zakon, od čega 17 po hitnom postupku i 224 po redovnom postupku i donela 159 ostalih akata.

    “Smanjili smo broj zakona koji smo doneli po hitnom postupku”, rekao je Dačić i dodao da su to ranije kritikovali u Evropskom parlamentu i da je sada ustanovljena praksa da se zakoni po hitnom postupku donose samo kada je to neophodno.

    Dačić je istakao da posle današnje sednice parlament neće imati nijedan zakon koji bi mogao da stavi na dnevni red, odnosno sve što je vlada poslala, skupština je i usvojila.

    “Nema više čekanja po više meseci. Postoji odredba u našem Poslovniku da bi kolegijum mogao da usvoji godišnji plan rada skupštine. To do sada nikada nije urađeno, jer ne znate šta će se sve naći na dnevnom redu, ali probaćemo i to da uradimo do kraja mandata”, naveo je Dačić.

    Dačić je rekao da su od 3.avgusta 2022. godine održane 62 sednice Narodne skupštine, od čega devet posebnih, te da je parlament zasedao 131 dana sa 400 tačaka dnevnog reda.

    Ne postoji razlog da se poziva protiv referenduma

    Dačić je pozvao građane da podrže ustavne promene, navodeći da nema nastavka evropskih integracija bez otklanjanja problema vezanih za pravosuđe.

    Zbog toga je ta tema jako važna, rekao je Dačić i ocenio da je pogrešan pristup onih koji pozivaju da se glasa protiv da se ne bi podržala vlast.

    “Ne postoji razlog da se poziva protiv referenduma, to je od interesa za građane”, poručio je Dačić na konferenciji za novinare u skupštini i dodao da ustavne promene nisu “prazan papir”, pa da svako može da doda šta hoće.

    On je još jednom rekao da se Ustav menja samo u delu pravosuđa.

    “Kakva preambula, to su laži, bildovanje političkih mišića za predstojeće izbore. To nema nikakve veze sa referendumom. Neki procenjuju da bi tako oslabili vlast ako se glasa protiv”, rekao je Dačić.

    Kako je dodao, ako ne uspe referendum, skupština će nastaviti da bira sudije i tužioce.

    “Mnogo ste nam naudili”, ironično je prokomentarisao Dačić na konferenciji na kojoj je sumirao rezultate rada parlamenta u jesenjem zasedanju koje se završava danas.

    Tokom jesenjeg zasedanja skupština je 30.novembra dvotrećinskom većinom od ukupnog broja narodnih poslanika usvojila i akt o promeni Ustava, donela ustavni zakon za sprovođenje akta, usvojila predlog odluke o raspisivanju referenduma.

    “Time se došlo do realizacije nečega o čemu se govori već 15-tak godina u Srbiji. Stvaraju se osnove da se otkloni osnovna primedba koja je ometala dalji tok reformi u oblasti vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa i evropskih integracija”, rekao je Dačić.

    Kako je naveo, to su bile i reči evropskih institucija, ukazujući da baš zbog toga nekada u malo oštrijem tonu nego što bi trebalo traži da evropske institucije budu glasnije.

    “Nije promena Ustava ni hir Vučića, ni Dačića, ni SNS, ni SPS, već je to potrebno za dalji tok evropskih integracija”, zaključio je Dačić.

    Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić izjavio je danas da je parlament od 1. januara do danas doneo 191 zakon, od čega samo 14 po hitnom postupku i najavio da će se već početkom sledeće godine raspravljati o izbornim zakonima.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Manje oblaka uz više temperature – do 17 stepeni

    Oblaci se razilaze i tokom dana se očekuje više sunca. Na jugu i jugoistoku zemlje je moguća slaba kiša, a na planinama ponovo sneg. U ostalim krajevima sunčano, uz malo oblaka. Jutarnja […]