Srbija

Đačke kecelje u dve beogradske škole

Pančevo, Sre, 21/09/2016 - 11:30
Aleksandar Stojković

Novosti, 21. septembar – Učenici od prvog do šestog razreda OŠ „Aleksa Šantić" iz Kaluđerice imaju kecelje, a Savet roditelja OŠ „Nikola Tesla" u Vinči prihvatio je predlog da se uvedu kecelje od prvog do četvrtog razreda.

Prema rečima pomoćnice direktora OŠ „Aleksa Šantić", Dragane Kalinić, školske uniforme su uvedene 2013. godine i trenutno ih nose učenici od prvog do šestog razreda. Dečaci imaju plave, a devojčice roze i imaju grb škole. Đaci kažu da im treba manje vremena da se spreme, jer ne treba da brinu šta će obući.

Škola finansira kupovinu uniformi, a prethodno je Savet roditelja prihvatio ovu ideju, smatrajući da se individualnost više ispoljava kroz učenje i napredovanje, a manje kroz spoljašnji izgled. Ideja nam je da školske uniforme nose svi učenici od prvog do osmog razreda, kao i da ih dobiju i nastavnici", objašnjava Kalinić.

Stopama ove škole krenula je i najveća osnovna škola u Srbiji „Nikola Tesla" u Vinči. Na Savetu roditelja je doneta jednoglasna odluka da se uvedu uniforme za učenike mlađih razreda. Ukoliko odluka dobije „zeleno svetlo", sledi zakonska procedura raspisivanja tendera i izbora proizvođača koji ponudi najpovoljniju cenu uniforme. Ako sve bude teklo po planu, može se očekivati da se učenici, već u drugom polugodištu u učionicama pojave u uniformama.

Svi prisutni članovi Saveta roditelja prihvatili su uvođenje uniformi, koje bi oni kupili", objašnjava Dragoljub Gačić, direktor škole. „Cena po komadu bila bi oko 1.000 dinara, a trebalo bi svaki razred da ima drugu boju uniforme. Ovim potezom želimo da umanjimo socijalne razlike među učenicima, takođe i roditeljima će biti praktičnije, jer deca neće prljati i habati svoju garderobu."

Opširnije o ovome na sajtu Novosti.Marketing

Najnovije vesti