• Daleko je pumpa: Ratari nezadovoljni zabranom točenja goriva u kanistere, Vučić najavljuje promene

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Da dizel za poljoprivrednike na NIS-ovim pumpama neće poskupeti narednih mesec dana, obradovalo je proizvođače.
     
    Ipak, radost nije dugo trajala, jer je istom uredbom predviđeno da subvencionisano gorivo može da se toči samo u rezervoare radnih mašina, a ne i u kanistere ili cisterne. U mnogim mestima nema NIS-ovih pumpi pa moraju da idu do njih i po nekoliko desetina kilometara. 
     
    Kako prenosi RTS, u tržišnoj inspekciji kažu da se takvom odlukom sprečavaju zloupotrebe.
     
    Jovica Jakšić, predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije ukazuje na to da je najbliža NIS-ova pumpa od Bavaništa udaljena 15 kilometara.
     
    „Ako budem išao do pumpe i nazad traktorom potrošiću deset litara goriva, tako da je to neisplativo. Samim tim smo primorani da sipamo na pumpama koje se nalaze u našim naseljenim mestima“, naglašava Jakšić.
     
    Gorivo nije jedini trošak koji imaju poljoprivrednici prilikom odlaska na najbližu NIS-ovu pumpu. Praktično tri-četiri sata troše u nabavci goriva.
     
    Iz tržišne inspekcije poručuju da u ovom trenutku niko, pa ni poljoprivrednici, ne može da sipa subvencionisano gorivo van rezervoara.
     
    Slaviša Petković iz Republičke tržišne inspekcije navodi za RTS da se derivati kojim je ograničena cena mogu sipati samo u rezervoare vozila kako se ne bi došlo u situaciju da neko neovlašćeno skladišti i gomila gorivo van maloprodajnih mreža, a da na pumpama dođe do nestašica.
     
    Mnogim poljoprivrednicima gorivo je potrebno i za druge mašine, koje ne mogu u saobraćaj, pa se pitaju kako će za njih obezbediti energente. Slično pitanje imaju i oni koji koriste kosilice, motorne testere, radne mašine.
     
    Slaviša Petković za to vidi rešenje u točenju aditivirane vrste derivata, koji nisu obuhvaćeni uredbom.
     
    „Većina benzinskih stanica u Srbiji prodaje aditivirane derivate i formiranje cena tih derivata je potpuno slobodno“, kaže Petković.
     
    Vučić: Pomoći ćemo poljoprivrednicima
     
    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da podaci o potrošnji goriva za vikend govore da se tržište umirilo, najavljujući da će se doneti odluka o dodatnoj pomoći poljoprivrednicima kada je gorivo u pitanju.
     
    „Analizirao sam sve podatke oko potrošnje goriva za vikend. Uspeli smo da umirimo tržište i, rekao bih, pristojnom cenom u poređenju sa zemljama u regionu, ali i količinama nafte i naftnih derivata koje smo obezbedili“, rekao je Vučić.
     
    Dodao je da se razmatra mogućnost kako dodatno pomoći poljoprivrednicima kad je reč o gorivu, kako se ono ne bi švercovalo.
     
    „Razmatramo mogućnosti, do srede bi trebalo da se donese zaključak i kako, do koje količine i za kolike površine, za registrovana poljoprivredna gazdinstva, da ljudima dajemo u kanistere. Ne želimo švercovanu robu, da nam se to pojavljuje na ulici. Hoćemo da pomognemo poljoprivrednicima“, rekao je Vučić.
     
    U Srbiji ima oko 350.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Pred mnogima od njih je jedan od najvažnijih poslova – prolećna setva koja treba da se obavi na više od dva miliona hektara.
     

    Da dizel za poljoprivrednike na NIS-ovim pumpama neće poskupeti narednih mesec dana, obradovalo je proizvođače.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

    Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je za RTS da će gas za privredu od maja biti jeftiniji za 15 odsto. Do kraja godine obećava i priključenje oko 70.000 domaćinstava na […]