Foto: Pixabay
Srbija

Dan republike – po čemu ga pamtimo

Izvor: 
RTS Uto, 29/11/2022 - 14:01Danas je 29. novembar, do 2002. godine obeležavao se kao državni praznik, Dan Republike. Od Drugog svetskog rata, slavio se na dan kada je održano drugo zasedanje Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije u Jajcu 1943. godine. Sećanja na ovaj praznik i zajedničku veliku državu blede i pamte ga uglavnom samo stariji građani.

Na zasedanju u Jajcu suspendovana je monarhija, osnovani su vrhovni državni organi nove Jugoslavije, a Tito proglašen maršalom. Dve godine kasnije država republikom. Obeležja Jugoslavije, koje više nema, čuva Savez boraca u Kragujevcu.

Po čemu pamtite 29. novembar

U Jugoslaviji bilo je nezamislivo raditi za 29. novembar, ali tog dana niko nije bio besposlen.

Mini odmor radnici su koristili se da obiđu rodno selo (svi su došli odnekud) i napune torbe, a srednja klasa da negde otputuje.

Šta je od toga preteklo podsećamo se na ovaj "neradni" dan.

"Slika Josipa Broza Tita, portret Ismeta Mujezinovića, oružje boraca kragujevačkog partizanskog odreda i unikatnu pepeljaru na kojoj je srp i čekić", navodi Željko Zirojević, potpredsednik SUBNOR-a Srbije.

Praznik bratstva i jedinstva svih naroda i narodnosti slavilo je neradno više od 23 miliona Jugoslovena. Danas se sa setom prisećaju tih dana.

Oni stariji kažu da se na današnji dan išlo na izlate u inostranstvo, kao i da je bio lep praznik, ali i da su se sabirali rezultati i dodeljivane diplome i pohvale zaslužnima.

Baš 29. novembra presecane su crvene vrpce, otvarane fabrike, organizovane priredbe i polagane pionirske zakletve. Čuvenu "Danas kada postajem pionir" 1984. izgovorila je i Kragujevčanka Marija Lazarević.

"I dan danas kada se setim tog dana osećam ponos, ali osećam i nostalgiju i žal za tim vremenima. To je vreme kada smo zaista poštovali pionirsku zakletvu i svaku reč", poručuje Marija Milojević Lazarević.

Dok je većina građana Titove Jugoslavije slavila, uz pesmu i bogatu trpezu, novinari su bili na radnom zadatku.

"Onda u redakcijama morale su da se prave rubrike sporovozne takozvane. Govorilo se o bratstvu i jedinstvu, o tome kako je stvorena Jugoslavija, na kakvim temeljima počiva", priseća se Dragiša Petrović, novinar Radio Beograda u penziji.

Dan Republike poslednji put je obeležen 2001. godine, iako se zajednička država raspala deceniju ranije.
MarketingNajnovije vesti