• DANAS VAŽNA ODLUKA: Da li će đaci preći na onlajn ili na kombinovani model nastave?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Epidemiološka situacija u Srbije sve je ozbiljnija, što bi moglo da uslovi prelazak na kombinovani ili onlajn model pojedinih odeljenja i škola u Srbiji.

    Koji će to đaci preći na neki od ova dva modela od ponedeljka, saopštiće Ministarstvo prosvete danas oko podneva, kako bi i đaci i roditelji mogli da se pripreme na nove okolnosti.

    Inače, za samo deset dana od početka školske godine, prema poslednjim podacima iz Ministarstarstva prosvete 379 odeljenja se nalazi na onlajn nastavi.

    – Prema podacima, koje su osnovne i srednje škole dostavile Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nastavu na daljinu prati 379 odeljenja i 1 grupa, što je 0,9 odsto od ukupno 38.187 odeljenja iz 1.666 obrazovnih ustanova. Podatke je dostavilo 94 odsto, od ukupnog broja škola – rekli su iz Ministarstava prosvete.

    Kako dalje navode, odeljenja koja su prešla na onlajn nastavu postupila su u skladu sa zakonom, piše Kurir.

    – Škole, čija su pojedina odeljenja prešla na onlajn nastavu, postupile su u skladu sa Preporukama za početak obrazovno-vaspitnog rada u školskoj 2021/2022. godini, u kojima je predviđeno da kada postoje dva potvrđena slučaja kod učenika u jednom odeljenju ili grupi – celo odeljenje(grupa) prelazi na onlajn nastavu u trajanju od 10 dana – navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

    Srednjoškolci na kombinovanoj nastavi u 17 gradova

    Učenici srednjih škola u 17 gradova odmah nakon početka godine su prešli na režim kombinovane nastave, a svakim danom sve više odeljenja pojedinih škola prelazi sa regularne na neku od alternantivnih modela nastave.

    Tutin je opština koja je od 1. septembra zbog jako loše epidemiološke situacije, ispunila uslove za crveni model među srednjoškolcima, tako da je procena je 10% njih na onlajn nastavi, dok su osnovci na kombinovanoj.

    Tutin je jedina lokalna samouprava u Srbiji gde se primenjivao treći model, odnosno onlajn nastava u svim srednjim školama.

    Mesta gde se primenjuje kombinovani model su Novi Pazar, Preševo, Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Ćuprija i Bojnik.

    Četvrtak presudan dan

    Kako je Ministarstvo prosvete ranije najavilo odluka o prelasku iz jedne zone u drugu, odnosno promeni načina obavljanja nastave, mora da bude saopštena đacima i roditeljima najkasnije u petak u podne, a važiće od narednog ponedeljka, da bi svi mogli da se pripreme.

    Sam proces analize traje od utorka do četvrtka, kada se na osnovu dostavljenih podataka analizira celokupna situacija a zatim se u petak tačno u podne, roditeljim a saopštava odluka po kom modelu njihova deca idu naredne nedelje u školu.

    Semafor model

    Da li će škole i lokalne samouprave biti u zelenoj, žutoj ili crvenoj zoni zavisi od nekoliko jasnih parametara: broja vakcinisanih, broja zaraženih u poslednjih 14 dana, procenta pozitivnih testova, trendu rasta ili opadanja broja zaraženih, ali i poštovanju mera u samim školama.

    Da li će opština ili grad, odnosno škole u njima, biti u zelenoj, žutoj ili crvenoj zoni, odnosno koji će se model nastave primenjivati, zavisiće pre svega od dva osnovna pokazatelja: broja novozaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana (koji primenjuje i evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti ECDC), kao i procenta pozitivnih testova u poslednje dve nedelje.

    Na osnovu broja zaraženih oni će biti podeljeni u zelenu zonu sa najnižim rizikom (ispod 50 zaraženih na 100.000), zelenu sa manjim rizikom (50-150 na 100.000), žutu sa umerenim rizikom (150-300 na 100.000), crvenu sa većim rizikom (300-600 na 100.000) i crvenu sa izuzetno visokim rizikom (preko 600 na 100.000).

    „Prelazak na online – realnost“

    Imajući u vidu sve težu situaciju u borbi sa koronom realno je da znatno veći broj gradova i opština pređe na onlajn nastavu.

    Epidemiološka situacija u Kragujevcu se pogoršava iz dana u dana, a u Domu zdravlja u tom gradu ističu da je svaka treća testirana osoba pozitivna na koronavirus. Među decom, svaki drugi mališan.

    Prelazak svih kragujevačkih srednjih škola na kombinovani model samo je podgrejala glasine da se vrlo brzo približavamo situaciji da će se na celoj teritoriji Srbije preći na kombinovani model a onda možda i na online.

    Podsetimo, od juna prošle do maja ove godine u ovom gradu bila je snazi vanredna situacija. Ponovo uvođenje vanrednog stanja u ovom gradu se razmatra.

    Novi Pazar je takođe kritična opština gde bi ubrzo moglo da se desi da srednjoškolci, kao u Tutinu, pređu na onlajn, a da deo osnovaca (od petog razreda) ide kombinovano.

    Šest odeljenja prokupačkih škola je pre dva dana će prešl na onlajn nastavu, jer su se đaci zarazili korona virusom, potvrdila je član Gradskog Veća u Prokuplju Katarina Veljović. Ona je tom prilikom naglasila da se situacija sa korona virusom u školama “komplikuje”.

    Kako lekari upozoravaju borba sa koronom je sve teža. Zabrinjava to što je sve više dece obolelle od korona virusa. I ta situacija može se videti u svim gradovima. Dečije klinike su pune najmlađih koji su pozitivni na virus korona.

    Neizvesna sudbina regularne nastave

    Iz svega priloženog jasno je da je cilj da se školska godina počne i završi regularno sve dalji i dalje.

    Svi željno čekaju novi četvrtak i nove odluke nadležnih. Ipak, preovladava makar prećutno uverenje da je vraćanje škola iz nove u staru normalnost gotovo nemoguća misija.

    U situaciji gde će svaka odluka dovesti do nekog nepovoljnog rezultata jako teško je doneti pravu – kojom će biti zadovoljni i nastavnici i đaci i epidemiolozi.

    – Prema zvaničnim podacima Ministarstva je 0,9% odeljenja je na onlajn nastavi. U mojoj školi je pet odeljenja na onlajn nastavi, jedno od prošle i još četiri u toku ove nedelje, koji su prešli na ovaj modele zbog dva slučaja – rekao je za „Blic“ predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov.

    Prema njegovim rečima ova škola je možda i izuzetak kada su u pitanju oboleli jer kako tvrdi Markov u drugim Gimnazijama ili nema zaraženih ili je po jedno odeljenje na onlajn nastavi.

    Kako kaže naš sagovornik, situacija gde imamo sve više zaraženih a na snazi po prilično labave mere, po malo plaši.

    On kaže da strahuje i od onlajn nastave.

    – Strahujem jednako i od onlajn nastave i kombinovane nastave jer zan šta to znači u pedagoškom smislu za učenike. Kakav je kvalitet i koliko smo u pogledu resursa ograničeni – objašnjava Markov i navodi da je jako teško postupiti u ovom trenutku.

    On objašnjava da bi sa pedagoške strane najbolje bilo da deca ostanu na normalnom režimu školovanja ali kako kaže, nisu samo deca obolela, određeni broj zaposlenih se takođe zarazio korona virusom.

    Markov ističe da je činjenica da se virus pojačao, i da će u narednom periodu to biti još izraženije upravo zbog prošlonedeljnih koncerta na kojima su uglavnom išla srednjoškolska deca.

     

    Epidemiološka situacija u Srbije sve je ozbiljnija, što bi moglo da uslovi prelazak na kombinovani ili onlajn model pojedinih odeljenja i škola u Srbiji.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]

    Treći dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić

    Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, nakon što je obustavljena pretraga terena, ušla je u treći dan. Policija je saopštila da nastavlja intenzivan operativan rad radi utvrđivanja svih […]