• Darija Kisić Tepavčević: Porast zaraženih zabrinjavajući, sve zavisi od nas

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Trend rasta broja zaraženih virusom korona u Srbiji jeste zabrinjavajući, ali je dobro to što ga ne prati porast broja hospitalizovanih i pacijenata na respiratorima, izjavila je danas zamenica direktora Instituta “Dr Milan Jovanović Batut“ epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

    Ona je na redovnoj pres konferenciji Kriznog štaba upozorila na rapidan porast obolelih od Kovida-19 u celoj Evropi, a posebno u zemljama našeg okruženja, kao što su Slovenija, Hrvatska i Mađarska, uz napomenu da postoji opasnost da se slično desi i u Srbiji.

    “Ali, ne mora da bude tako, isključivo zavisi od nas, do sada smo pokazali da smo odgovorni i savesni. Sve nas zabrinjava porast obolelih, jer to znači da svaki dan ima sve više osoba koji su nosioci infekcije i mogu da je prenesu“, kazala je Kisić Tepavčević.

    Naglasila je da sada svi treba da daju sve od sebe i ne dozvole da se inficiraju i dalje prenose infekciju ističući da porast obolevanja u jednoj populaciji isključivo zavisi od toga koliko nas primenjuje preventivne mere.

    Upitana o najavljenoj novom talasu i da li će Krizni štab raditi nešto drugačije nego proteklih pola godine, Kisić Tepavčević je kazala da su se saznanja o virusu menjala od početka, ali da su preventivne mere ono što je nepromenljivo i što pokazalo kao efikasno.

    “Opšte mere su doživaljane tek tako, kao nešto usput, dok se ne pronađe vakcina, čak i od strane SZO. Ali, svako od nas treba da shvati da su te mere značajne i da da lični doprinos da sredina u njegovoj u porodici i radnom okruženju bude bezbedna“, kazala je Kisić Tepavčević.

    Ona je istakla primer Kine i odgovorno i disciplinovano ponašanje građana navodeći da ta zemlja već duže vreme nema slučajeva lokalne transmisije virusa niti preminulih, iako nema vakcinu u masovnoj primeni niti specifičan lek za Kovid-19.

    Bilo je sporadičnih slučajeva ponovljenog zaražavanja virusom

    U čitavom svetu se beleže sporadični slučajevi ponovnog zaražavanja virusom korona osoba koje su ga već jednom preležale, ali je druga infekcija kod svih pacijenata bila blaža, kaže epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

    Ona je navela da će ispitivanja pokazati da li se radilo o reinfekciji ili nečemu drugom, jer još uvek ima puno nepoznanica o samom virusu.

    Upitana kako komentariše izjave pojedinih svetskih naučnika da virus korona ima sekvence HIV-a i da je nastao u laboratoriji, ona je rekla da je stručna javnost ubeđenja da se radi o virusu prirodnog porekla, ali da takva vrsta teorija nikada nije isključena.

    „Sva istraživanja i naknadna saznanja su više govorila u prilog da se radi o virusi prirodnog porekla. Kakvo god da mu je poreklo naša borba je ista sa njim i sada treba da se usmerimo na borbu protiv virusa i da učinimo sve da se on što pre eliminiše“, zaključila je ona.

    Neće biti relaksacije mera za gerontološke centre

    U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih osoba virusom korona zaraženo je 38 korisnika i 10 zaposlenih, kaže epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

    Ona je navela da je reč o veoma osetljivoj populaciji, da se relaksacija mera u tim ustanovama poslednja donosi, jer ne sme da se dozvoli unošenje virusa.

    Na pitanje novinara da li će oslabiti mere jer u gerontološkim centrima u Vojvodini ima korisnika koji već šest meseci ne izlaze napolje na ulicu, KIsić Tepavčević je rekla da se o tome stalno diskutuje na sednicama Kriznog štaba, ali da relaksacije mera u ovom momentu neće biti.

    „To pitanje je jako značajno. Jasni su nam problemi i emotivni i socijalni koji proizilaze iz svega toga. Svima treba da bude jasno zašto su tako rigorozne mere, jer se virus unese u takav kolektiv onda se širi kao požar“, navela je ona na konferenciji za medije.

    Podseća da su bile dozvoljene posete na otvorenom uz određenu distancu. Država je, kako je navela, i za državne i privatne ustanove da se korisnici vakcinišu protiv gripa i protiv stretokokusa pneumonije.

    „Zaštita protiv virusa i bakterije se pokazala u svim zemljama sveta kao specifična mera primarne prevencije, tako da se nadamo da ćemo jednom takvom zaštitom povećanjem kolektivni imunitet u najosetljivoj kategoriji“, zaključila je ona.

    U borbi sa svim virusima ključno poštovanje mera

    U borbi sa korona virusom, ali i drugim karakterističnim za ovaj period godine od najveće pomoći biće pridržavanje svih preventivnih mera, rekla je danas zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije dr Darija Kisić Tepavčević.

    Ona je posle sednice Kriznog štaba odgovarajući na pitanja novinara rekla da je pridržavanje mera važno za prevenciju oboljevanja od svih virusa, ne samo od Kovida 10.

    U ovom periodu godine očekuje se širenje i drugih virusa , ali znamo kako treba da delujemo, poručila je dr Kisić.

    „Prognoze i predviđanja nisu dobre za čitav svet, ali se nadamo da zajedničkim delovanjem može da se uspori širenje i prenošenje virusa na veći broj osoba. Ništa nam u borbi sa virusom ne može više pomoći osim da budemo odgovorni i da se pridržavamo mera jer samo tako možemo uticati na tok i ishod epidemije“, rekla je dr Kisić.

    Ona kaže da je epidemiološka situacija u regionu značajno nepovoljnija nego u Srbiji.

    U Hrvatskoj smo vih dana imali više od 500 novobolelih od Kovida 19 dnevno, rekla je dr Kisić i dodala da tako nešto može da se desi i kod nas te da je važno da preduzmemo onoliko koliko je do nas.

    „Važno je da se u svakom momentu pridržavamo svih preventivnih mera“, naglasila dr Kisić.

    Pooštravanje mera se ne razmatra, zdravstveni sistem spreman

    Ona je izjavila da se u ovom momentu ne razmatra poštravanje mera, ali da je zdravstveni sistem spreman ukoliko dođe do novog talasa epidemije korona virusa.

    „Ne možemo da kažemo da očekujemo treći talas jer se svi nadamo da se to neće desiti u tako velikom obimu, ali moramo da budemo realni, da sagledamo kakvi su vremenski uslovi koji nam slede i šta se dešava u zemljama u okruženju jer je velika verovatnoća da će i u našoj populaciji tako nešto da se ponovi“, rekla je Kisić na konferenciji u Palati Srbija, upitana da li će neke mere biti pooštrene i kako se država priprema za treći talas.

    Istakla je da je zdravstveni sistem spreman, ali se nada da nikada više nećemo biti u prilici da iskoristimo njegove pune kapacitete.

    Podsetila je da su maksimalno redukovane sve kovid bolnice i da su se mnoge zdravstvene ustanove vratile na normalne režime rada.

    „Zdravstveni sistem jeste spreman, ali je na nama da uradimo sve da se on ne iskoristi. Ništa novo se u čitavom svetu u borbi protiv ovog virusa ne može ponuditi, ali ono što jeste izvesno, to je da su opšte mere prevencije jako bitne“, istakla je Kisić.

    Upitana da li će biti pooštravanja mera u smislu ograničavanja slobode kretanja, zatvaranja granica…rekla je da se o tome u ovom momentu ne razgovara.

    Nije se prekidalo sa nadzorom kontakata sa zaraženima

    Nadzor i praćenje kontakata sa zaraženima nije nikada ni prekidano u Srbiji, a puštanje u rad novog integrisanog elektronskog sistema državnih organa od naredne nedelje samo će pomoći da se dođe do što preciznijih podataka o tome, i pojasnila je danas epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević.

    Ona je tako odgovorila na pitanje da li će uvođenje novog sistema značiti i ponovno uvođenje praćenja kontakata sa zaraženima i naglasila da je posebno važno u kolektivima posvetiti pažnju praćenju kontakata kako ne bi došlo do masovnijeg širenja virusa.

    Kao primer je navela da je u osnovnim i srednjim školama u Srbiji u ovom momentu za 170 đaka i 26 nastavnika određena je mera kućne samoizolacije jer su imali porodični kontakt sa virusom korona.

    „Treba znati da imamo različite vrste kontakata pa se tako na primer, mora utvrditi da li je taj kontakt bio dovoljan da se prenese virus, u kojoj sredini je bilo kontakta i da li se on desio u periodu inkubacije, pa se onda potom propisuju mere samoizolacije“, rekla je dr Kisić.

    Ona je još jednom podvukla da je važno da se pridržavamo svih preventivnih mera i da se svako od nas ponaša kao da je potencijalni kontakt i asimptomatski nosilac korona virusa.

    Trend rasta broja zaraženih virusom korona u Srbiji jeste zabrinjavajući, ali je dobro to što ga ne prati porast broja hospitalizovanih i pacijenata na respiratorima, izjavila je danas zamenica direktora Instituta “Dr Milan Jovanović Batut“ epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija