• Deca zaposlenih u Ministarstvu rada dobijaju novčane čestitke retroaktivno

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Deda Mraz će retroaktivno obradovati decu zaposlenih u Ministarstvu rada, jer će im podeliti novčane čestitke od po 8.000 dinara, i to od 2014. godine, kada im je to ukinuto zbog štednje.

     

    Prema saznanjima Blica, novčane čestitke će biti podeljene i onima koji su u međuvremenu postali punoletni, jer su u vreme dok su bili još deca, odnosno imali 14 ili 15 godina ostali uskraćeni. Ipak, uoči Nove 2018. nadoknadiće se sve i, u zavisnosti od starosti, mališani i oni koji više nisu u toj kategoriji dobiće od jednog do četiri paketića, odnosno novčanih čestitki koja po godini iznosi 8.000 dinara. Najbolje će proći deca koja imaju više od tri ili manje od 15 godina, čiji će poklon vredeti 32.000 dinara. 
     
    Tako bar proizilazi iz obaveštenja koje je potpisala državna sekretarka Ministarstva rada Marijana Čokić, u kome traži da se evidentiraju deca koja imaju pravo na poklon.
     
    Izvor beogradskog lista iz Mistarstva rada i zapošljavanja tvrdi da je ovo inicijativa ministra Zorana Đorđevića, koji je insistirao da se ispoštuje kolektivni ugovor. „Ministar smatra da nijedno pravo zaposlenih ne treba da se ukine pa ni ovo, tim pre što su se stekli uslovi, odnosno u kasi ima para da se ono ispoštuje. On i njegov tim procenili su da je da je jeftinije da se ispune obaveze oko paketića retroaktivno, odnosno da se svima koji su imali pravo na njih od 2014. godine, obezbede nego da radnici tuže poslodavca. Procene su da će za sve četiri godine biti potrebno oko tri miliona dinara“, objašnjava neimenovani sagovornik.
     
    On dodaje da je ova odluka pod velom tajne jer postoje ministarstva koja ni ove godine neće deci svojih radnika dočarati iluziju o postojanju Deda Mraza. Zaposleni su ovu odluku dočekali sa oduševljenjem, jer neki koji imaju dvoje ili troje dece mogu znatno da uvećaju svoj budžet.
     
    U sindikatima kažu da se moraju poštovati sve odredbe kolektivnog ugovora, uključujući i onu o paketićima.
     
    „To znači da se ne može ukinuti ovo pravo. Razumemo mere štednje, ali postojalo je hiljadu drugih načina da se one sprovedu a da se ne zakida deci. Ovako deca zaposlenih u državnoj upravi prethodnih godina bila su diskriminisana u odnosu na onu čiji roditelji rade u javnim preduzećima, koja uglavnom nisu primenjivala ovu meru štednje“, kažu u Samostalnom sindikatu Srbije.
     
    Ministar rada i zapošljavanja Zoran Đorđević nije želeo ni da potvrdi ni da demantuje saznanja. Samo je kratko rekao da će „ministarstvo postupiti u skladu sa opredeljenjem i odlukom Vlade Srbije“.

    Deda Mraz će retroaktivno obradovati decu zaposlenih u Ministarstvu rada, jer će im podeliti novčane čestitke od po 8.000 dinara, i to od 2014. godine, kada im je to ukinuto zbog štednje.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija