Zaplenjeni evri Foto: Uprava carina
Srbija

Devize oko struka, u pregradi za naočare i ispod sedišta

Izvor: 
013info Uto, 13/07/2021 - 19:01


Carinici u saradnji sa policijom svakodnevno sprečavaju različite pokušaje krijumčarenja deviza na skoro svim graničnim prelazima. Izdvajamo dva interesantna slučaja, zabeležena na prelazima Horgoš i Gradina, da se neprijavljeni novac ilegalno prenese preko granice, tako što je bio sakriven u torbici oko struka, pregradi za naočare u krovnom delu automobila, ali i ispod sedišta.

Prekršaj na Horgošu otkriven je 12. jula 2021. godine kada je za detaljan pregled na ulazu u zemlju izdvojen „mercedes benc“ nemačke registracije, kojim je sam putovao 45-godišnji nemački državljanin turskog porekla. 
Putnik je prethodno rekao da sa sobom nosi samo lični prtljag i dozvoljeni iznos deviza.

Međutim, tokom pregleda automobila, carinik je u pregradi za naočare, koja se nalazi u krovnom delu kabine, pronašao kesu, u koju je bilo spakovano skoro 10.000 evra.

Sakriveni evri
Foto: Uprava carina
pregrada_za_naocare_puna_deviza_horgos_12_07_2021.jpg

Da to nije bilo sve, ispostavilo se nakon ličnog pretresa, kada je u torbici, koju je putnik imao oko struka, pronađeno nešto više od 19.000 evra.

Putniku je vraćeno 10.000 evra, koliko se bez prijavljivanja može preneti preko granice, dok je ostatak zadržan do okončanja prekršajnog postupka pokrenutog pred nadležnim sudom.

Slična situacija dogodila se i nekoliko dana ranije na Gradini, kada je za detaljnu kontrolu na izlazu iz zemlje izdvojen „golf“ nemačke registracije, kojim je putovalo troje turskih državljana. 

Na pitanje koliko gotovine nose sa sobom, putnici su rekli da ukupno imaju oko 3.000 evra.

 To se ubrzo pokazalo kao neistina, jer je svako od njih imao kod sebe oko 10.000 evra, što ne bi bio problem, da carinik ispod zadnjih sedišta u automobilu nije pronašao kesu u kojoj se nalazilo još 28.000 evra.

Putnicima je vraćen dozvoljeni iznos novca, dok će se o ostatku izjašnjavati nadležni sud u prekršajnom postupku pokrenutom protiv vozača.

 

 
 
 
 MarketingNajnovije vesti