• DIREKTOR JUTA: Kovid pasoši od kraja februara, uz njih će moći jedino da se putuje

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić kaže da je ideja o uvođenju kovid pasoša još uvek u povoju, ali da se krajem februara očekuju protokoli oko njihovog uspostavljanja.

     

    Pretpostavlja se da će to biti elektronska aplikacija u koju ćemo unositi dokumenta bitna da dokažemo da smo bezbedni na putovanju. „Izvesno je da će nešto što će ličiti na kovid pasoše biti obavezno ubuduće i da ćemo jedino sa takvim elektronskim dokumentom moći da putujemo„, kaže Seničić.
     
    On je za N1 rekao da će se u tu elektronsku aplikaciju najverovatnije unositi sertifikat o vakcinaciji, negativni PCR testovi ili neka druga vrsta testova…
     
    To je jedina šansa da se turistički sektor pre svega, a onda i kolege iz avio sektora i saobraćaja brže oporave i da se nadamo da ćemo nastaviti da putujemo i bavimo se svojim poslom“, ocenio je direktor Jute.
     
    On pretpostavlja da se aplikacija neće naplaćivati jer je to u interesu svih koji se bave turizmom, ali ne spori da će cena PCR testa od 9.000 dinara biti prepreka za deo građana da otputuje. Ipak, kaže, biće i onih koji poslovno i privatno mogu da ispune te uslove.
     
    To svakako deluje kao svetlo na kraju tunela da bismo se vratili da radimo posao za koji smo se školovali„, kaže Seničić.
     
    Upitan da li će evropske zemlje koje će vakcinisati većinu građana, postaviti uslove da turisti koji dolaze moraju pored negativnog PCR testa i da budu vakcinisani, Seničić ocenjuje da ima raznih spekulacija, čak i takvih da će biti prihvatane samo određene vrste vakcina.
     
    Protokol još uvek ne postoji i moguća je i ta vrsta ograničenja“, rekao je Seničić i podsetio da je letos jedan protokol važio za članice EU, a drugi za one koje to nisu.
     
    „Nadamo se da do toga neće doći i da će putovanja biti dostupna najvećem mogućem broju ljudi“, dodao je on.
     
    On naglašava da turistički sektor tokom epidemije u Srbiji nije dobio veliku pomoć države, da su dobili jednu platu u decembru.
     
    „Problem je što se sada lomi cela situacija„, rekao je Seničić i dodao da je pitanje da li će firme koje su do sada opstale, u naredna tri četiri meseca bez pomoći države da prežive.
     
    Očekujemo bespovratnu pomoć i dalje turističkom sektoru jer je u pitanju deo privrede koji je najviše pogođen koronavirusom„, kazao je direktor Jute i naglasio da i krediti iz Fonda za razvoj funkcionišu dosta sporo.
     
    Imamo uverevanja da će brže krenuti tokom januara, ali bez finansijske pomoći, plašim se da pojedine firme neće dočekati mart ili april„, istakao je Seničić i dodao da je 50 odsto ljudi u turističkom sektoru već izgubilo posao, a da će se posle 1. januara taj broj uvećati za pet ili 10 procenata.
     

    Direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić kaže da je ideja o uvođenju kovid pasoša još uvek u povoju, ali da se krajem februara očekuju protokoli oko njihovog uspostavljanja.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]