• Do kraja godine biće dostupno na desetine novih lekova

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Dostupnost najnovijih inovativnih terapija u našoj zemlji već dugi niz godina unazad bila je na prilično niskom nivou. Stvari su počele da se menjaju na bolje od 2017. te godine, kada je država prepoznala potrebu ulaganja više novca u stavljanje novih, inovativnih terapija na takozvanu belu listu, kaže za Radio Novi Sada direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova „Inovija“ dr Bojan Trkulja

    Upravo zbog toga, kako najavljuje, veliki broj novih lekova možemo da očekujemo već u septembru i naglašava da je usled pandemije kovida napravljena samo jedna lista i to u februaru 2020. kada je na nju stavljeno 16 novih inovativnih terapija.

    Zahvaljujući ostatku iz prethodne godine, ovogošnji budžet RFZO za te namene je nikad veći i iznosi 5.8 milijardi dinara, ističe sagovornik. Tako se očekuju dva proširenja liste do kraja ove godine.

    „Nekoliko desetina novih inovativnih terapija će biti dostupno našim osiguranicima“ rekao je Trkulja.

    O tome kojih pedesetak lekova će se naći od na listi već u septembru, odlučiće Komisija za lekove unutar RFZO. Na listi su gotovo svi terapijski lekovi.

    Ističe da ne postoji nikakva sumnja u efikasnost i bezbednost inovativnih terapija koje su dobile dozvolu.

    To važi i za vakcine protiv korone s tim da bi izabrani lekar, po njegovom mišljenju, trebalo da, shodno godinama i opštem zdravstvenom stanju, odluči koju bi pacijent vakciju trebalo da primi.

    Dostupnost najnovijih inovativnih terapija u našoj zemlji već dugi niz godina unazad bila je na prilično niskom nivou. Stvari su počele da se menjaju na bolje od 2017. te godine, kada je država prepoznala potrebu ulaganja više novca u stavljanje novih, inovativnih terapija na takozvanu belu listu, kaže za Radio Novi Sada direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova „Inovija“ dr Bojan Trkulja.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

    Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je za RTS da će gas za privredu od maja biti jeftiniji za 15 odsto. Do kraja godine obećava i priključenje oko 70.000 domaćinstava na […]