• Do kraja godine slobodno kretanje radnika u „mini Šengenu“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Sporazum između državnih organa Srbije, Severne Makedonije i Albanije na osnovu koga će biti moguć nesmetan legalan protok radne snage u ove tri države, trebalo bi da bude usaglašen do kraja godine.
     
    To je za Tanjug rekao savetnik predsednika PKS Nenad Đurđević.
     
    On je, govoreći o realizaciji dela sporazuma između lidera tri zemlje Balkana, takozvanog mini Šengena, koji se odnosi na slobodan protok radne snage, rekao da je do sada realizovana mogućnost da građani tri zemlje putuju preko granica samo s ličnom kartom.
     
    PKS pozdravlja ovaj sporazum kao važan podsticaj za privrednike koji rade u ovim državama. Što se tiče sporazuma o slobodnom protoku radne snage, prema našim informacijama u toku je usaglašavanje između ministarstava unutrašnjih poslova i drugih nadležnih organa, i odluka o tome bi trebalo da bude doneta u drugoj polovini ove godine, a najkasnije do kraja godine„, rekao je Đurđević.
     
    Naglasio je da će to biti prekretnica za Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju.
     
    Nadam se da će se priključiti i ostali susedi, jer se oseća nedostatak radne snage u oblasti poljoprivrede, građevinarstva i tekstilne industrije. Obraćale su nam se neke italijanske kompanije koje imaju dosta problema sa nalaženjem kvalitetne radne snage„, rekao je Đurđević.
     
    On je dodao kako posle pandemije mnoge međunarodne kompanije koje imaju svoje lance na Dalekom istoku razmatraju mogućnost da tu svoju proizvodnju približe matičnim kompanijama u zapadnoj Evropi.
     
    Mi kao Zapadni Balkan možemo da budemo zanimljiva destinacija za takvu vrstu posla. Međutim, neka studija koju smo radili sa Nemačkom privrednom komorom pokazala je da je jako važan preduslov da bi kompanije došle da rade ovde – kvalifikovana radna snaga. Više nego cena rada i poreska politika„, izneo je Đurđević.
     
    Podsetio je da je PKS to shvatila i kroz organizovanje dualnog obrazovanja, povezivanje privrede sa fakultetima i školama pokušava da taj problem reši.
     
    Savetnik predsednika PKS je naglasio da komora nema preciznih podataka o tome koliko radne snage nedostaje, ali je naveo da se oseća potreba za radnicima u sezonskim poslovima, ali i kod međunarodnih kompanija koje ovde posluju.
     
    Zna se da ti radnici dolaze iz susednih zemalja, pa i iz pojedinih zemalja EU, pa se taj nedostatak nekako kompenzuje, ali postoji potreba da se to reguliše, da su ti ljudi osigurani zdravstveno, da im ide staž„, naglasio je Đurđević.

    Sporazum između državnih organa Srbije, Severne Makedonije i Albanije na osnovu koga će biti moguć nesmetan legalan protok radne snage u ove tri države, trebalo bi da bude usaglašen do kraja godine.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]