• Do sada pristiglo 14 prijava za subvencije majkama za kupovinu kuće ili stana

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Za tri meseca, od kada majke mogu da konkurišu za subvencije za kupovinu kuće ili stana Komisiji je stiglo 14 prijava, a jedna majka je dobila sredstva.

    Komisiji za dodelu novčanih sredstava za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta do sada je stiglo 14 prijava, navode u odgovoru za 013info iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

    Iz resornog Ministarstva dodaju da je do sada doneto jedno rešenje o dodeli subvencije u iznosu do 20.000 evra za kupovinu ili izgradnju prve nekretnine, koje se dodeljuje u okviru mere pomoći za majke koje su dobile dete nakon 1. januara ove godine.

    Na pitanje 013info, da li među pristiglim prijavama ima onih koje dolaze sa teritorije Grada Pančeva Ministarstvo nije odgovorilo.

    Podsetimo, Vlada Srbije sredinom februara usvojila je Odluku i Pravilnik kojim se bliže određuje način kupovine ili učešće u kupovini nekretnina za one porodice koje žele da reše stambeno pitanje, a koje su dobile ili će dobiti dete posle 1. januara 2022. godine.

    Podnošenje zahteva za subvenciju počelo je 1. marta, a prvo rešenje o dodeli pomoći već krajem aprila dobila je porodica iz Sombora, za prvi stan od 96 kvadrata.

    Uslovi konkursa

    Za subvencije države za kupovinu prvog stana ili kuće mogu da konkurišu sve žene koje su rodile dete u ovoj godini, bez obzira koje im je to dete po redu rođenja.

    Uslovi su, između ostalog, da nemaju nekretninu u vlasništvu i da se za subvenciju prijave u roku od godinu dana od dana rođenja deteta.

    Zahtev za subvenciju majke, prema uputima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, podnose službi za dečiju zaštitu u jedinici lokalne samouprave, prema mestu prebivališta.

    Novčana sredstva koja se dobiju po ovom osnovu su bespovratna, a stečena imovina (stan/kuća) biće uknjižena na ime majke i ne može biti predmet prodaje narednih pet godina od momenta sticanja vlasništva.

     

    Za tri meseca, od kada majke mogu da konkurišu za subvencije za kupovinu kuće ili stana Komisiji je stiglo 14 prijava, a jedna majka je dobila sredstva.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]