• Dodeljeno 15 novih „Čuvarkuća“ za poljoprivredu i prehranu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Žig „Čuvarkuća“ koji potvrđuje kvalitet, stroge ekološke standarde i primenu cirkularne ekomije dobiće novih 15 domaćih proizvoda poljoprivrede i prehrambene industrije, saopštila je danas Privredna komora Srbije.

    Savet za dodelu tog kolektivnog žiga dodelio ga je proizvodima kompanija „Mivaka“, „Mini Pani“ i „Mlekare Mihajlović“.

    Sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS Nenad Budimović istakao je da se čuvarkuće ističu po kvalitetu i domaćem poreklu, te društveno odgovornom poslovanj, eko standardima i uštedom resursa kroz principe cirkularne ekonomije.

    Firme „Mivaka“ prepoznata je u agraru po proizvodnji kvalitetnih organskih preparata u potpunosti zasnovanoj na cirkularnoj ekonomiji, inovativnoj tehnologiji, ambalaži, načinu i rezultatima primene svojih proizvoda.

    Navedeno je da je Mivakina specifičnost energetska efikasnost, smanjenje količina amonijaka i ugljen-dioksida, vlage vazduha, kao i regulaciji temperature u proizvodnim pogonima.

    Ističe se da su zbog prisustva zeolita u proizvodima mikrotoksini svedeni na minimum te nema opasnosti širenja patogenih organizama.

    To doprinosi u velikoj meri očuvanju kvaliteta zemljišta, povećanju procenta humusa i zaštiti okoline.

    Direktor te kompanije Vasilija Šćepanović ocenio je da je čuvarkuća žig obaveza i prestiž koji treba da traje generacijama. „Dobijanjem prava na žig, obavezujemo se da se još više borimo na tržištu Srbije i regiona. Očekujemo da ćemo zajedno sa ‘Čuvarkućom’ pobediti u toj tržišnoj utakmici“, rekao je on.

    Direktor i vlasnik kompanije „Mini Pani“ Gabor Kovač objasnio je da su se za projekat „Stvarano u Srbiji“ prijavili jer stvaraju kvalitetne proizvode koji zadovoljavaju kriterijume.

    „Dobijanje žiga je potvrda kvaliteta naših proizvoda i posebno nam je značajna u godini kada obeležavamo 20 godina postojanja naše kompanije i kada sumiramo rezultate i uspehe dosadašnjeg rada“, rekao je on.

    Dodao je da smatra da će čuvarkuća žig doprineti vidljivosti Mini Pani proizvoda.

    Pravo na „Čuvarkuću“ dobila je i paprika u pavlaci paraćinske Mlekare Mihajlović koja svakog meseca ima produkciju od 20 tona tog proizvoda.

    Komericijalni direktor te mlekara Zoran Hadžić ocenio je da je čuvarkuća dodatna potvrda da je proizvod stvaran domaćim radom i od naših resursa, te da će doprineti boljoj promociji posebno u velikim trgovinskim lancima.

    Pravo na žig dobijaju domaći proizvodi koji u sastavu imaju 80 odsto domaćih resursa i ispunjavaju propisane kriterijume kvaliteta, ekologije i marketinga.

    Za 1,5 godinu od kada je pokrenut projekat „Stvarano u Srbiji“ žig ima oko 900 domaćih proizvoda.

     

    Žig „Čuvarkuća“ koji potvrđuje kvalitet, stroge ekološke standarde i primenu cirkularne ekomije dobiće novih 15 domaćih proizvoda poljoprivrede i prehrambene industrije, saopštila je danas Privredna komora Srbije.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]