vakcina Foto: pixnio
Srbija

Dr Kon objašnjava zašto potpisujemo saglasnost za primanje vakcine

Izvor: 
B92 Uto, 20/04/2021 - 21:21

Zbog saglasnosti za sprovođenje preporučene imunizacije, koju je svaki građanin koji je želeo da se vakciniše morao da potpiše, zabrinuo se jedan deo javnosti i pokrenuo spekulacije o razlozima zašto je to tako.

U razgovoru sa članom Kriznog štaba epidemiologom dr Predragom Konom B92 saznaje da nema mesta ovakvim, niti bilo kakvim drugim spekulacijama, niti konspirativnim teorijama da "doktori i proizvođači ovim dokumentom 'peru ruke' od vakcina".

"Ovo je preporučena vakcinacija, što znači da je dobrovoljna. Svaka intervencija koja se sprovodi na čoveku zahteva saglasnost. Gde god odete, u bilo koju bolnicu, vi dajete pristanak da učestvujete u lečenju i pristajete na propisan način lečenja", objasnio je dr Kon za B92.net.

U drugačijem slučaju, prema rečima epidemiologa, da je vakcinacija obavezna, saglasnost ne bi ni morala da se potpisuje.

Podsetimo, epidemiolog Predrag Kon izjavio je ranije, nakon primanja vakcine protiv kovida, da je vakcina koja je registrovana u Srbiji za upotrebu sigurna i bezbedna i da iza toga stoji Agencija za lekove i medicinska sredstva.

Dodao je da su stavovi onih koji se protive vakcinaciji trenutno "bez potpore", jer se imunizacija odvija na dobrovoljnoj bazi.

"Suština je u tome da u svemu leži strah od same vakcine, koji je potpuno bez osnova", rekao je tada dr Kon.

 


MarketingNajnovije vesti