• Dr Kon pred početak škole: Maska može da se odloži u jednom slučaju

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Epidemiolog Predrag Kon rekao je da se ne može reći da su škole potpuno bezbedne, ali da je važno da se poštuju sve mere zaštite.

    Prvog dana škole, epidemiolog Kon je za tv Prva rekao da se ne može reći da virusa nema, te da ga neće biti u školama, „prema tome, nemoguće je reći su deca apslutno bezbedna“.

    Kako je savetovao roditeljima, pred svaki polazak u školu trebalo bi da se izmeri temperatura i da se proveri ima li nekih zdravstvenih problema. Takođe, važno je da uz sebe ima masku i da nauči da je pravilno

    Dr Kon je rekao da maska može da se odloži tokom sedenja na mestu gde je distanca određena, kako se maska ne bi vlažila. Takođe, važno je da se maska menja po potrebi. On je naglasio važnost nošenja maski jer ona sprečava mogućnost zaraze i normalano pohađanje nastave.

    Kako je rekao, u slučaju zaraze, roditelj javlja školi, a škola tada ima obavezu da Zavodu za javno zdravlje javi da je neko dete bolesno.

    „Posle toga nastavlja da bude saradnik. Nakon toga sledi epidemiološko ispitivanje, gde se proverava da li su poštovane mere zaštite ili ne. Obavlja se razgovor sa roditeljima, roditelj prethodno razgovara sa roditeljem“, objasnio je dr Kon.

    Kako je rekao, neki roditelji misle da maska smeta zdravlju deteta, „što je apsolutni nonsens.“

    Dr Kon rekao je da ima potvrde da će pravovremeno biti sprovođeni svi higijenski poslovi u školama.

    „Svako dete mora da shvati da je njegov sto, njegovo mesto. Deca će biti ta koja će se truditi da ispoštuju ono što im se kaže“, rekao je epidemiolog.

    On je naglasio da nastavnik koji ima bilo kakve respiratorne tegobe ili temperaturu ne sme da dolazi u školu i drži nastavu.

    Dr Kon je pojasnjio da se alergije se dosta razlikuju od infekcija. „Nema temperature, oni koji je imaju znaju već da prepoznaju“, naveo je.

    Kako je rekao, mora biti pojačan oprez, te će biti dosta posla za pedijatre.

    On je dodao da će sve će biti maksimalno relaksirano kada je u pitanju odsustvo sa nastave i prelazak na onlajn nastavu.

    „Ono što mi treba da pokažemo u naredne dve nedelje je koliko je to što se u školama dešava“, zaključio je dr Kon.

    upotrebljava.

    Epidemiolog Predrag Kon rekao je da se ne može reći da su škole potpuno bezbedne, ali da je važno da se poštuju sve mere zaštite.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Treći dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić

    Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, nakon što je obustavljena pretraga terena, ušla je u treći dan. Policija je saopštila da nastavlja intenzivan operativan rad radi utvrđivanja svih […]