Novac
Srbija

Drašković o matrici koja se ustalila: Kao ministar ima 1.200 evra plate, ali i skrivene prihode

Izvor: 
Beta Čet, 04/08/2022 - 12:24Bivši član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Božo Drašković rekao je da je još pre 2000. godine "uspostavljen kontinuitet da su na funkcijama ljudi sa malim prihodima i velikom potrošnjom".
 
"Formalno neko kao ministar ima platu od 1.200 evra, ali uz skrivene prihode zarađuje 10 puta više i tu matricu su i ovi sada nasledili", rekao je Drašković za nedeljnik NIN.
 
On je ukazao da "ova vlast u svojoj paleti ima najmanje dve grupe uticaja, jedna je podmićivanje, a druga je prisila".
 
"U javnosti su se pojavljivali snimci presretnutih razgovora za koje mi ne znamo da li se radi o ljudima koji su prisluškivani zvanično ili nezvanično. A kada to čujemo normalno je da se upitate koliko Udba - za mene je to Udba iako se zvanično zove BIA - radi knjigovodstvo i sve beleže, pa kada im je potrebno iz svojih arhiva izvuku nešto na osnovu čega mogu da ucenjuju", naveo je Drašković.
 
Zato se, naglasio je, "svi predsednici i grabe da imaju kontrolu nad tajnim službama".
 
On je naveo da u Agenciji "ima veoma stručnih ljudi, ali su zarobljeni".
 
"Njihovo zarobljavanje ide preko Odbora i direktora koje imenuje država. Nekada im se dešavalo da im se u odboru 'provuče' neko sa integritetom, ali su to rešavali tako što su pravili dil sa onima koji su bili raspoloženi za dil", rekao je Drašković.
 
Govoreći o prilikama sa fudbalskim klubovima, on je upitao "ko je Vučić da nekom oprašta državne pare".
 
"U kom zakonu piše da predsednik to može da radi i da pritom bira koji su to 'njegovi klubovi' koji će biti povlašćeni. Šta je sa navijačima u Novom Pazaru ili Kruševcu koji navijaju za lokalni tim i zašto su oni diskriminisani? Njima se ne oprašta porez, a niko iz tih klubova ništa ne sme da kaže jer se plaše političke odmazde", rekao je Drašković.
 MarketingNajnovije vesti