• Država sprema novu pomoć građanima

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je nove subvencije za građane.

    Ona je, naime, rekla da očekuje prve ugovore za zamenu stolarije sa građanima u avgustu, a radove u septembru, kao da i će se vršiti kontrola procedura i radova, te poručila da će do kraja godine biti još jedan takav javni poziv, ali i nešto potpuno novo u našoj zemlji – javni poziv građanima za subvencije za postavljanje solarnih panela za proizvodnju električne energije.

    „Ovde ne sme biti nikakve greške, ovde stvari moraju da se urade u roku i na vreme. Od ovog projekta očekujemo i da će računi za električnu i toplotnu energiju građana koji budu dobili mogućnost da zamene svoju stolariju ili izoluju stanove, biti sigurno niži bar za 20 odsto“, navela je ministarka.

    Istakla je da takođe očekuju i smanjenje emisija štetnih gasova, a to je, podseća, nacionalni cilj.

    Zamena stolarije: Stiže novac za 10.000 domova, morate li da se dogovarate s komšijama?

    „Očekujemo da smanjimo potrošnju za oko 47 miliona kilovat časova. To je negde u proseku rad godišnji tri toplane prosečne veličine“, kazala je Mihajlovićeva.

    NE SAMO STOLARIJA

    Iako se proteklih meseci najviše priča o zameni stolarije, aktuelni Program energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova obuhvata sledeće mere energetske efikasnosti:

    1) unapređenje termičkog omotača putem pojedinačnih mera:

    a) zamene spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača;

    b) postavljanja termičke izolacije zidova, krova, tavanica iznad otvorenih prolaza, zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru;

    2) unapređenje termotehničkih sistema objekta putem zamene sistema ili dela sistema efikasnijim sistemom sledećim pojedinačnim merama:

    a) zamenom postojećeg kotla efikasnijim kotlom (grejač prostora ili kombinovani grejač);

    b) ugradnjom toplotnih pumpi (grejač prostora ili kombinovani grejač);

    c) ugradnjom elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi;

    d) opremanjem izvora toplote (radijatora) sa termostatskim ventilima i ostalom neophodnom armaturom;

    e) opremanjem sistema grejanja sa uređajima za regulaciju i merenje predate količine toplote objektu (kalorimetri, delitelji toplote, balans ventili);

    f) zamenom postojećih i ugradnjom novih efikasnih uređaja za klimatizaciju;

    g) zamenom postojećih ili ugradnjom novih sistema za ventilaciju sa rekuperacijom toplote;

    3) ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode.

     

    SOLARNI PANELI

    Ipak, subvencije koje bi građani mogli da dobiju za postavljanje solarnih panela su nešto novo u našoj zemlji. Podsetimo, B92.net nedavno je upitao Ministarstvo rudarstva i energetike da li je u planu i finansijska pomoć za nabavku solarnih panela, a odgovor je tada bio negativan.

    „U ovom momentu se ne planira subvencija za nabavku solarnih panela za domaćinstva za proizvodnju električne energije, s obzirom da se ta energija ne koristi samo u sopstvene svrhe već pasivni kupac postaje aktivni učesnik na tržištu“, poručili su iz tog ministarstva početkom prošlog meseca.

    Pravilnikom je, kako su dodali, data mogućnost finansiranja iz Budžetskog fonda ugradnje solarnih kolektora (potonja stavka u gorenavedenom spisku) u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode, kao i podsticanje unapređenja energetske efikasnosti u domaćinstvima tako sto će se iz sredstava Budžetskog fonda putem dodele vaučera i dotacija finansirati grejanje iz obnovljivih izvora energije (solarni kolektori, toplotne pumpe i sl.).

    Sada su se, očigledno, stvari promenile.

    „Što se tiče solarnih panela, to je prvi put da smo napravili uslov za tako nešto i u zakonu. Ono što je važno za solarne panele – smanjili smo sve moguće procedure postavljanja solarnih panela i njihovog vezivanja na mrežu“, kazala je ministarka Mihajlović.

    Podsetila je da postoje samo četiri koraka koja domaćinstva treba da urade da bi mogla da priključe svoje panele na mrežu, a o čemu smo već pisali.

    „Javni poziv za subvencije će omogućiti tu prvu, fiksnu stvar da pokušate da rešite, a to je da smanjite troškove postavljanja samih solarnih panela, jer koliko god cene bile niže u odnosu na pre pet, šest ili sedam godina, potrebna je pomoć ljudima da masovnije krenu u postavljanje solarnih panela na svoje krovove“, zaključila je ministarka.

     

    Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je nove subvencije za građane.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija