• Država većinski u Er Srbiji – prodato pre sedam godina, otkupljeno po većoj ceni

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Skupština akcionara „Er Srbije“ donela je 17. decembra odluku da, na zahtev te kompanije, a na osnovu Zaključka Vlade, uveća osnovni kapital i vlasnički udeo države za 31 odsto. Tim potezom, udeo „Etihada“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sada je tek petina ukupnih akcija. Stručnjaci za N1 kažu da ceo proces, osim što nije logičan, nije ni transparentan, a dokazao je da je „Er Srbija“ loš projekat, piše N1.

    Kada je ptiče kilavo, šta raditi sa njim? Pitala se država, pa je probala da nacionalnog avioprevoznika ojača kroz partnerstvo sa „Etihadom“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

    Međutim, nekadašnji JAT nije naučio da samouvereno leti i opet zavisi od poreskih obveznika. Sredinom decembra ponovo su mu u kljun sipali snagu – oko 100 miliona evra. U rukovodstvu Er Srbije poručuju, Vlada je pomogla u prevazilaženju problema uzrokovanih pandemijom.

    „Na ovaj način stvorene su osnove za dalje nesmetano poslovanje i uz temeljne mere racionalizacije poslovanja kompanije, koje su već uveliko u toku, Er Srbija će moći da prevaziđe teškoće, učvrsti svoju poziciju lidera u regionu i nastavi da pruža direktan i indirektan doprinos srpskoj ekonomiji, pre svega saobraćaju i turizmu“, navodi se u saopštenju.

    „Etihad“ je 2013. Srbiji dao kredit od 40 miliona dolara i preuzeo 49 odsto akcija, da bi ona, potom, sedam godina kasnije otkupila 31 odsto po više nego duploj ceni. Po kojoj logici?

    „To samo pokazuje koliko je bio u pravu Fiskalni savet kada je upozoravao na probleme koji mogu nastati sa „Er Srbijom“. Zaista, ne postoji računica po kojoj se za odličan posao smatra kada vi prodate polovinu nečega za 40 miliona, a onda kupite trećinu tog istog za 100 miliona i pri tome kažete da je to jako dobar posao“ kaže glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk.

    Ekonomski novinar Miša Brkić se pita – zašto dva partnera nisu podelila troškove i zašto je „Etihad“ to odbio, ako je postojao predlog?

    „Da li zato što misli da je „Er Srbija“ propala firma i da u tu firmu ne treba investirati? Dakle, firma koja nema budućnost i onda nema razloga ubacivati nove novce. I sledeće pitanje koje je veoma interesantno – zašto ta dva partnera nisu pokušala da nađu trećeg, koji bi uložio 100 ili 150 miliona“, rekao je ekonomski novinar Miša Brkić.

    A podseća Brkić – pričalo se da su kineske kompanije bile zainteresovane da uđu u „Er Srbiju“ i ovo je bila prilika.

    „Ništa od toga nema, dobili smo dakle samo suvoparnu vest da Srbija daje sto miliona. Zašto sto, zašto ne 150 ili 30 miliona?“, pita se Brkić.

    Nekadašnji direktor JAT-a: Ko je odredio cenu otkupljenog dela

    To zanima i nekadašneg generalnog direktora JAT-a, Predraga Vujovića, koji skreće pažnju na jedan detalj iz ugovora potpisanog na početku partnerstva, a koji kaže – ako Vlada odluči da otkupi akcije, ugledna, međunarodna oditorska firma doneće procenu njihove vrednosti.

    „I na bazi toga, što to ne postoji, onda se uvek postavlja pitanje – ko je odredio da 31 odsto sada otkupljenog dela u Er Srbiji vredi 100 miliona“, kaže nekadašnji generalni direktor JAT-a Predrag Vujović.

    Kakve korake inostrani partner planira da preduzme i da li je, nakon profitiranja, ostao suvlasnik samo na papiru koji će ubrzo da ode?

     

    „Boravi u kompaniji u kojoj ima sva prava odlučivanja, a nema nikakvu obavezu nadoknade ili reperkusija za loše vođenje kompanije, zašto bi žurio da napusti Er Srbiju? Ne vidim razlog“, dodao je Vujović.

    Sagovornici N1 slažu se da su problemi nacionalog avio-prevoznika počeli mnogo pre koronavirusa, a prema pisanju NIN-a, država je za poslednjih pet godina već izdvojila više od 204 miliona evra subvencija za tu firmu.

    Na pitanje, da li „Er Srbiju“ čeka scenario „Montenegro erlajnsa“, koji je crnogorska Vlada ugasila nakon mnogih ulaganja, Miša Brkić smatra da je Srbija to trebalo da uradi još 2013. i poručuje – odlaže se neizbežno.

     

    Skupština akcionara Er Srbije donela je 17. decembra odluku da, na zahtev te kompanije, a na osnovu Zaključka Vlade, uveća osnovni kapital i vlasnički udeo države za 31 odsto. Tim potezom, udeo Etihada iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sada je tek petina ukupnih akcija. Stručnjaci za N1 kažu da ceo proces, osim što nije logičan, nije ni transparentan, a dokazao je da je Er Srbija loš projekat

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]