Srbija

Državljani Srbije bez vize mogu da borave u 71 državi

Izvor: 
Beta Sre, 04/09/2019 - 15:06

Državljani Srbije bez viza mogu da borave u 71 državi, dok nosioci diplomatskih i službenih pasoša bez vize mogu da uđu i borave u 93 države, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i izrazio nadu da će se taj broj povećati.

 

Obrazlažući poslanicima Skupštine Srbije predloge ukidanja viza za nekoliko zemalja, Dačić je rekao da postoji bezvizni režim sa svim zemljama EU osim Velike Britanije i Irske, ali i bezvizni režim sa Rusijom, Kinom, Brazilom, Ukrajinom i drugim zemljama.
 
On je naveo da je srpski pasoš na globalnom nivou 28. na svetu i pojasnio da se brojka odnosi pre svega na to u koliko zemalja može da se ide bez viza.
 
Dačić je rekao da vizni režim Srbije kao i vizni režim drugih država veoma "promenljiva i živa materija" koja se često menja prema potrebama usklađivanja odnosa sa drugim državama, a uvek u skladu sa državnim i nacionalnim interesima zemlje i građana.
 
Ukidanje viza je znak prijateljstva prema određenoj zemlji i međusobno poštovanje između zemalja, rekao je ministar napominjući da, međutim, često iz Brisela imaju primedbe zašto je Srbija ukinula vize za pojedine zemlje.
 
On je istakao da svaka država ima svoj državni i nacionalni interes te ukoliko bezvizni režim ne ugrožava neke druge principe kao što je pitanje ilegalnih migracija i azilanata, Srbija nema razloga da preisputuje svoju politiku dok ne dođe do šest meseci do ulaska u EU kada mora potpuno da uskladi sistem sa belom listom EU.
 
Dačić je odbacio kritike koje se mogu čuti u javnosti da Srbija ukidanjem viza podmićuje zemlje kako bi povukle priznanje Kosova i zapitao kakvo je to priznanje ako će ga neka država povući zbog ukidanja viza.MarketingNajnovije vesti