• DS: Građani gube 200.000 sudskih sporova zbog sprege režima i banaka?!

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Demokratska stranka upozorila je danas stručnu i najširu javnost na nov pokušaj vladajućeg režima da opljačka građane Srbije i suspenduje sudsku vlast u zemlji. Kako kažu, reč je praktično o državnom udaru u kojem će putem odluka o autentičnim tumačenjima tri zakona koji regulišu pitanje naplate bankarskih usluga sudovi biti naterani da presuđuju u korist banaka u sporovima u kojim ih građani tuže za nezakonitu naplatu provizija.

     

    – Predloženim tumačenjima zakona o obligacionim odnosima, zaštiti potrošača i zaštiti korisnika finansijskih usluga, naknadno se legalizuje naplata troškova obrade kredita i drugih bankarskih nameta koji su u dosadašnjim presudama Vrhovnog kasacionog suda i ostalih sudova odbačeni kao nezakoniti. Skupštinske odluke o autentičnim tumačenjima tri pomenuta zakona, po nalogu svojih partijskih šefova i izvršne vlasti predlažu poslanici Srpske napredne stranke i sve tri su ekspresno stavljene na dnevni red sednice Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine, zakazane za ponedeljak, kaže se u saopštenju DS-a.

     

    Demokratska stranka posebno ističe da bi novom zloupotrebom skupštine bila naneta nemerljiva finansijska šteta po građane Srbije.

    – Na osnovu tendencioznih tumačenja postojećih zakona, građani bi izgubili oko 200.000 sudskih sporova u kojim traže naknadu za nezakonito naplaćene usluge od strane banaka, a građani koji su te sporove već dobili morali bi da vrate novac naplaćen od banaka i još da plate sudske, advokatske i ostale troškove sudske parnice. Takođe, ukoliko se usvoje predložena tumačenja, izvršna vlast bi praktično preuzela nadležnosti sudova i sebi dala pravo da tumači zakone, čime bi pogazila načelo podele vlasti i sve ostale ustavne i pravne principe na kojim počiva savremena država, dodaju oni.

     

    Plansku uzurpaciju države od strane vladajućeg režima u sprezi sa  bankarskim lobijem moguće je, objašnjava DS, zaustaviti zajedničkom akcijom građana, stručne i političke javnosti te poziva na takvu akciju.

     

    Demokratska stranka upozorila je danas stručnu i najširu javnost na nov pokušaj vladajućeg režima da opljačka građane Srbije i suspenduje sudsku vlast u zemlji. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija