• DS: Vlada Srbije odustajanjem od platnih razreda želi da otera sve prosvetare iz Srbije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pre više od sedam godina, tadašnja vlada Srbije, na čijem čelu je bio Aleksandar Vučić, obećala je uvođenje platnih razreda u javnoj upravi. Donošenjem ovog zakona bi se postigla pravednija raspodela plata u javnom sektoru. Učitelji i nastavnici su sa nestrpljenjem očekivali početak primene ovog zakona, jer bi napokon dobili povećanje plate koje zaslužuju. Nažalost, Srpska napredna stranka je odlučila da po ko zna koji put prekrši svoja obećanja – i odustane od uvođenja platnih razreda, saopštava DS.

    Odlukom da se Zakon o platama zaposlenih u državnim službama odloži za 2025. godinu, ova vlast je jasno stavila do znanja javnosti da je odustala od uvođenja platnih razreda, koji bi u startu omogućili oko 10% veće plate za učitelje i nastavnike. Uz sledeći potez – izjednačavanja prvog platnog razreda sa minimalnom zaradom u Republici Srbiji, plata nastavnika bi prešla i 800 evra. Nažalost, Srpska napredna stranka i njeni sateliti su, odustajanjem od sopstvenog obećanja, još jednom dokazali da njih obrazovanje uopšte ne interesuje,“ konstantovao je Mišo Marković, član Resornog odbora za obrazovanje Demokratske stranke.

    U prvih 11 meseci prethodne godine inflacija je dostigla 7.5% i veća je od samog povećanje plata u obrazovanju od visini od 7%. To znači da će prosvetni radnici ove godine biti još siromašniji u odnosu na prethodnu godinu. Već sada pojedine nastavne predmete u školi predaju nekvalifikovani nastavnici, dok mladi nastavni kadar sve više odlazi u inostranstvo. Zahvaljujući delovanju ove vlasti, ova situacija će se ubrzano pogoršati. Izvesno je da Vlada Republike Srbije čini sve što je u njenoj moći – da otera sve učitelje i nastavnike iz Srbije i da u potpunosti uništi obrazovni sistem. Zbog toga, pozivamo sve građane da u aprilu na izborima, ovu vlast pošaljemo u političku prošlost i tako spasimo obrazovanje i našu Srbiju“, zaključio je Marković.

    Pre više od sedam godina, tadašnja vlada Srbije, na čijem čelu je bio Aleksandar Vučić, obećala je uvođenje platnih razreda u javnoj upravi. Donošenjem ovog zakona bi se postigla pravednija raspodela plata u javnom sektoru. Učitelji i nastavnici su sa nestrpljenjem očekivali početak primene ovog zakona, jer bi napokon dobili povećanje plate koje zaslužuju. Nažalost, Srpska napredna stranka je odlučila da po ko zna koji put prekrši svoja obećanja – i odustane od uvođenja platnih razreda.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Treći dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić

    Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, nakon što je obustavljena pretraga terena, ušla je u treći dan. Policija je saopštila da nastavlja intenzivan operativan rad radi utvrđivanja svih […]